• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Varhaiskasvatuksen opettajavaltuutetut koolla – LTOL:stä tuli VOL!

25.10.2019 - 15.23 Uutinen
Kuvituskuva
LTOL:n eli nykyisen VOL:n 45-päisestä valtuustosta oli koolla perjantaina 44 valtuutettua.

LTOL:n valtuutetut kokoontuivat tänään syysvaltuustoon. Liiton nimi on nyt historiaa, sillä LTOL:stä tuli VOL.

Varhaiskasvatuksen opettajia edustavat LTOL:n valtuutetut aloittivat tänään kaksipäiväisen syyskokouksensa Helsingin Pasilassa. Yksi tärkeimmistä käsiteltävistä asioista oli liiton nimen saatteleminen historiaan, sillä järjestön nimi muuttui tänään Lastentarhanopettajaliitto LTOL:stä Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL:ksi.

Nimenmuutoksen syynä on varhaiskasvatuslain tuoma uusi nimike.

– Uusi laki ei tunne lastentarhanopettajan nimikettä, joten liiton nimi muuttuu luontevasti vastaamaan tätä päivää, VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen kertoo.

Nimen uudistuksen yhteydessä liiton säännöt hyväksyttiin vastaamaan uutta nimeä raikuvasti aplodeeraten.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Anitta_Pakanen_1170_536.jpg

VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen iloitsee liiton uudesta nimestä.

Siirto uuteen sopimukseen tavoite numero yksi

Varhaiskasvatuksessa valmistaudutaan kovalla tohinalla kohti tulevia sopimusneuvotteluita, sillä varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien sekä päiväkodin johtajien sopimukset ovat katkolla ensi keväänä. Tavoitteenasettelu on jo pitkällä, ja OAJ:n hallitus päättää lopullisista neuvottelutavoitteesta joulukuussa.

Yksi pitkään puntaroiduista tavoitteista on lyöty lukkoon: siirto uuteen sopimukseen on varhaiskasvatuksen opettajien mielestä tärkein tavoite. Kunnallisella puolella varhaiskasvatuksen opettajat halutaan siirtää yleisestä kunnallisesta virka- ja työehtosopimuksesta KVTESistä opettajien sopimukseen eli OVTESiin.

– Kaikki opettajat on saatava samaan sopimukseen. Tällöin neuvottelupöydässä puhuttaisiin samaa kieltä meidän kanssamme. Kaikilla opettajilla on kaikilla kuitenkin samat lähtökohdat ja intressit eli opetus- ja kasvatustyö. Tällä hetkellä neuvottelemme aivan erilaisessa kontekstissa, Pakanen avaa sopimussiirron merkitystä.

Hänen mukaansa sopimussiirto on myös identiteettikysymys.

– Siirto OVTESiin lisäisi opettajien yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitä kautta alan houkuttelevuutta.

Myös palkkaan OAJ ajaa tuntuvaa parannusta palkkaohjelmalla sekä vaatii kompensaatiota kikystä.

”Tarvitaan selkeä palkkaohjelma, jonka vaikutukset näkyvät konkreettisesti jäsentemme tilillä, ja jolla varhaiskasvatuksen opettajat nousevat uudelle palkkaustasolle,” Olli Luukkainen kirjoitti syyskuussa julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Teksti ja kuvat: Sara Juntunen

OAJ ajaa varhaiskasvatuksen opettajien asiaa. Olemme ainoa ammattiliitto, joka vaatii varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja päiväkodin johtajien virka- ja työehtosopimusten siirtämistä opetusalan sopimuksiin.

Tule jäseneksi Opetusalan Ammattijärjestöön OAJ:hin ja samalla Varhaiskasvatuksen Opettajien Liittoon VOL:iin!

Kun liityt jäseneksi 21.9.2019–31.3.2020, saat liittymislahjaksi liikunta- ja kulttuuriseteleitä 20 euron arvosta. Käyttöpaikkoja on yli 20 000 ympäri maata. Voit valita lahjaksi myös 20 euron lahjoituksen Nenäpäivä-kampanjaan. Kampanjan tuotoilla jo lähes miljoona lasta on saanut opetusta ja apua koulunkäyntiin. OAJ on Nenäpäivän yhteistyökumppani.

vakaope.jpg