• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Varhaiskasvatuksen teemoilla visailtiin SuomiAreenassa – päälle saatiin iloinen uutinen

16.07.2019 - 15.23 Uutinen
Kuvituskuva

Hiekkaämpärit ja -lapiot olivat äänestysväleinä, kun Lastentarhanopettajaliitto tenttasi SuomiAreenan torivartissa kansanedustajien tietämystä varhaiskasvatuksesta. Torivartin päätteeksi saatiin hyvä uutinen, kun ministeriö lähetti lausunnoille lakimuutoksen subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamiseksi.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen, laadukas opettajankoulutus ja oppimisen tuki. Vaikka Lastentarhanopettajaliiton SuomiAreenassa järjestämä kisa varhaiskasvatustietoudesta oli leikkimielinen, kysymykset koskivat Lastentarhanopettajaliitolle ja OAJ:lle tärkeitä asioita.  

– Kisailimme varhaiskasvatustietoudesta muun muassa sen vuoksi, että haluamme yleisön ja päättäjien tietävän, miten tärkeä asia esimerkiksi varhaiskasvatussuunnitelma on, sillä sen avulla huomioidaan lapsen yksilöllinen opinpolku. Varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen on puolestaan todella tärkeä olla yliopistoissa muun opettajankoulutuksen yhteydessä, sanoi Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen.

Vahvempaa tukea lapsen kasvulle ja kehitykselle

Varhaiskasvatusvisassa kysyttiin myös kolmiportaisesta tuesta. Pakanen muistuttaakin tuen olevan asia, jota uuden hallituksen ohjelmassa luvataan nyt kehittää.

Uudistettu varhaiskasvatuslaki on Pakasen mielestä hyvä jo henkilöstörakenteen ja kelpoisuuksien osalta, mutta siitä puuttuvat vielä lapsen kasvun ja kehityksen tukeen liittyvät asiat eli se, millainen on hyvä järjestelmä lapsen tukemiseksi.

– On hienoa, että hallitus selvittää, millainen lapsen tarvitseman tuen uusi järjestelmä meille nyt tarvitaan. Sen jälkeen varhaiskasvatuslaki alkaakin olla lähes täydellinen, Anitta Pakanen kiittää.

Tule, tule tasa-arvoinen varhaiskasvatuskakku

Seitsemän kansanedustajaa – vihreiden Inka Hopsu, Mari Holopainen ja Saara Hyrkkö sekä Eva Biaudet (r.), Hanna Sarkkinen (vas.), Sari Multala (kok.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sekä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen – olivat paneelissa yksimielisiä siitä, että varhaiskasvatusoikeus on nimenomaan lapsen oikeus. Kansanedustajat korostivat kuitenkin myös sitä, että lapsen oikeudella varhaiskasvatukseen on suuri merkitys myös naisten työssäkäynnin ja yhteiskunnallisen tasa-arvon kannalta.

Visan päätyttyä saatiin hyvä uutinen, kun opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti lausunnoille luonnoksen laista, joka palauttaa subjektiivisen varhaiskasvatusoikeiden.

Visan päätyttyä saatiin hyvä uutinen, kun opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti lausunnoille luonnoksen laista, joka palauttaa subjektiivisen varhaiskasvatusoikeiden.

Varhaiskasvatusoikeuden rajaus 20 tuntiin viikossa on ollut voimassa elokuusta 2016 lähtien. Sitä ennen kaikilla lapsilla oli subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen, eikä varhaiskasvatusoikeutta ollut rajattu. Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttavien lakien ehdotetaan astuvan voimaan 1.8.2020.

"Lapsi tarvitsee laadukasta ja kattavaa varhaiskasvatusta sekä ikäistensä seuraa riippumatta siitä, ovatko hänen vanhempansa töissä vai eivät. Subjektiivisen oikeuden palauttaminen on tärkeä askel varhaiskasvatuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisessä”, opetusministeri Li Andersson sanoo ministeriön tiedotteessa.

Tasa-arvo on tärkeä myös Lastentarhanopettajaliitolle ja OAJ:lle, ja molemmat pitivätkin esimerkiksi eduskuntavaalien alla vahvasti esillä subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamista.

– Koulutuksellisen tasa-arvon näkökulmasta on erittäin tärkeää myös se, että kaikille lapsille saataisiin oikeus osapäiväisesti maksuttomaan pedagogiseen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Esiopetusta pitäisi myös laajentaa koskemaan 5-vuotiaita ja tarvitsemme myös esi- ja alkuopetuksen yhtenäistämistä siten, että se vahvistaa saumatonta ja lapsen yksilöllisyyttä tukevaa opinpolkua, Anitta Pakanen sanoo.

Esiopetusta pitäisi myös laajentaa koskemaan 5-vuotiaita ja tarvitsemme myös esi- ja alkuopetuksen yhtenäistämistä siten, että se vahvistaa saumatonta ja lapsen yksilöllisyyttä tukevaa opinpolkua.

Se, että eri puolueita edustaneet panelistit olivat niin yksimielisiä varhaiskasvatuksen merkityksestä, valaa uskoa, että jatkossakin nähdään hyviä varhaiskasvatuspäätöksiä.

– Toivottavasti leivotte nyt äärimmäisen hyviä varhaiskasvatuskakkuja eduskunnassa seuraavan nelivuotiskauden ajan, Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen totesi torivarttiin osallistuneita kansanedustajia kiittäessään. 

Varhaiskasvatus vahvasti esillä SuomiAreenassa

Leikkimielisen visan lisäksi varhaiskasvatus on vahvasti esillä keskiviikkona 17.7. OAJ:n pop up -koulussa. Siellä opettajien ideoimat ja toteuttamat elämykselliset opetustuokiot tutustuttavat kävijät opetuksen arkeen.

Torstaina 18.7. OAJ tuo SuomiAreena-rantaan koko päiväksi koulutuskeskustelua. Tuolloin murretaan sitkeitä varhaiskasvatukseen liittyviä myyttejä.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Heikki Pölönen

 

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet