• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Viikon ilouutinen: Pikkunorssit tulevat varhaiskasvatukseen, kokeilurahaa jaossa

05.02.2019 - 14.36 Uutinen
Kuvituskuva

Peruskouluista tutut harjoittelukoulut eli norssit laajenevat nyt myös varhaiskasvatukseen. OAJ toivoo, että yliopistot tarttuvat tilaisuuteen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa 1,2 miljoonaa euroa yliopistoille harjoittelupäiväkotien eli niin sanottujen pikkunorssien kokeiluun. Haku on voimassa 11. maaliskuuta saakka.

Kokeiluja on määrä toteuttaa vuosina 2019-2020. Yliopistot voivat aloittaa kokeilut heti, kun ovat saaneet päätöksen rahoituksesta ja asiat järjestettyä.

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka on ministeriön päätöksestä mielissään. Harjoittelukoulut ovat Suomen opettajankoulutuksen ylpeys.

– Olemme todella tyytyväisiä tähän uuteen avaukseen, joka tuo päiväkotien arjen, varhaiskasvatuksen opettajien koulutuksen ja tutkimuksen tiiviiseen yhteistyöhön. Opettajuus, tutkimus ja pedagogiikka korostuvat näin myös varhaiskasvatuksessa ja sen kehittämisessä.

Misukka toivoo, että yliopistot tarttuvat mahdollisuuteen kunnianhimoisesti. Ainakin Turun yliopiston osalta Raumalla suunnitelmat ovat OAJ:n saamien tietojen mukaan jo pitkällä.

Pedagoginen osaaminen paranee

Opetusministeriö perustelee päätöstään sillä, että tarve varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen kuuluvan harjoittelun ja sen ohjauksen tutkimusperustaiseen kehittämiseen on kasvanut. 

— Uuden varhaiskasvatuslain tavoitteena on ollut nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta. Samalla uusi laki muuttaa päiväkotien henkilöstörakennetta. Varhaiskasvatuksen opettajia tarvitaan tulevaisuudessa nykyistä enemmän ja pedagogisen osaamisen merkitys korostuu, ministeriö toteaa  tiedotteessaan. 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen korostaa, että jatkossa harjoittelupäiväkotien merkitys kasvaa. 

– Varhaiskasvatus on suomalaisen koulutusjärjestelmän ensimmäinen askel ja perusta. Sen kehittäminen on yhä tärkeämpää, jotta jokainen lapsi voi saada hyvän alun. Harjoittelupäiväkotien kokeilu avaa uusia mahdollisuuksia varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen kuuluvan harjoittelun kehittämiseen, hän toteaa. 

Yhteistyö yliopiston kanssa vahvistuu

Varhaiskasvatuksen opettajien koulutuksen yhteistyötä muuhun opettajankoulutukseen ja alan tutkimukseen on opetusministerin mukaan syytä vahvistaa.

– Uudet pikkunorssit ovat luonnollinen askel, joka rakentaa jo päiväkodeista alkavaa koulutuksellista jatkumoa. Harjoittelupäiväkotitoiminta vahvistaa alan tutkimuksen, yliopisto-opetuksen ja päiväkotien yhteyttä. Uudenlaisen yhteistyön avulla voidaan parantaa myös opiskelijan saamaa ohjausta yliopistoissa ja harjoittelun aikana, Grahn-Laasonen sanoo. 

Yliopistoille rahaa haettavana

  • Erityisavustusta  varhaiskasvatuksen harjoittelupäiväkotitoiminnan kehittämiseen voi hakea suomeksi täältä  ja ruotsiksi täältä

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela