• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Vipu auttaa rajaamaan työtä – seuraa työaikaasi ja osallistu arvontaan!

05.08.2019 - 09.00 Uutinen
Kuvituskuva
Työajan kirjaaminen Vipuun käy Mari Nurmelta näppärästi tabletilla tai kännykällä.

Erityisluokanopettaja Mari Nurmi on jo pari vuotta seurannut työaikaansa Vipu-sovelluksella. Sen ansiosta hän sai neuvoteltua itselleen korvauksen ylitunneista, kun ys-aika oli paukkumassa yli. Elokuussa Vipua käyttävät voivat osallistua arvontaan, jossa on palkintona rentouttava viikonloppuloma.

Elokuussa starttaa Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019-2020, jonka aikana OAJ tarjoaa jäsenilleen monipuolisia keinoja parempaan jaksamiseen. Yhtenä lukuvuoden teemoista on työaikakuormitus, jota hillitsemään OAJ kehitti kaksi vuotta sitten Vipu-sovelluksen.

– Alun perin Vipu kehitettiin yhteissuunnitteluajan seurantaan. Sittemmin Vipua on kehitetty siten, että sitä voivat käyttää kaikki jäsenemme. Kannustamme jäseniä heti lukuvuoden alusta ottamaan Vipun käyttöön. Lukuvuosi on pitkä, ja Vipu auttaa jaksottamaan työn siten, että työkuorma pysyy hallinnassa ja että kaikesta tehdystä työstä saa myös palkan, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Elokuun aikana Vipua käyttäneet voivat halutessaan osallistua myös arvontaan, jossa on palkintona viikonloppuloma OAJ:n upeissa Holiday Club -lomakohteissa.

”Vipu auttaa minua tekemään työni näkyväksi”

Helsinkiläisen Puistolan peruskoulun erityisluokanopettaja Mari Nurmi on käyttänyt työaikansa seuraamiseen OAJ:n Vipu-sovellusta alusta asti.

– Olen kirjannut tarkkaan kaikki tehtävät. Olen ottanut tavakseni tehdä kirjaukset puhelimella tiistai-iltapäivisin, ja aikaa kirjaamiseen kuluu noin 10 minuuttia.  Esimerkiksi oppilashuollon kokoukset ja muut vakioasiat pystyy laittamaan Vipuun jo etukäteen, Nurmi kertoo.

Nurmen mielestä suuri yleisö ei tiedä, mitä kaikkea opettajan työhön kuuluu.

– He kuvittelevat, että opettajan työ on puolipäivätyö, jossa on kolmen kuukauden kesäloma. Vipu auttaa minua tekemään työni näkyväksi – se on paljon muutakin kuin sitä, että heilun luokassa.

Kun ys-aika paukkuu yli

Viime vuoden elokuusta tämän vuoden toukokuuhun Vipuun oli tehnyt kirjauksia yhteensä 1365 henkilöä. Suurin käyttäjäryhmä ovat perusopetuksen opettajat, jotka käyttävät Vipua ys-ajan seuraamiseen. Esimerkiksi kunnan peruskoulussa opetusvelvollisuustyöajassa työskentelevällä opettajalla on lukuvuodessa 126 työtuntia yhteissuunnitteluaikaa.

Mari Nurmelle Vipu on ollut suuri apu ys-ajan seuraamisessa.

– Huomasin maaliskuussa, että ys-aikani on ylittymässä reippaasti, ja otin yhteyttä esimieheen. Käytin Vipu-kirjauksia neuvotteluvälineenä, ja sain neuvoteltua itselleni ylitunneista korvauksen, kertoo Nurmi, joka on ollut pitkään koulunsa yhteysopettaja.

Opettajat saattavat Nurmen mukaan narista, että nämä ys-tunnit eivät riitä mihinkään, mutta kun esimies kysyy, mitä kaikkea he ovat tehneet, kysymykseen ei äkkiseltään osaakaan vastata.

– Olenkin jakanut Vipu-linkkiä ja kehottanut kollegoitani seuraamaan työaikaansa. Muutama on ryhtynyt käyttämään Vipua. Osa kokee, että heillä ei enää riitä energiaa työajan seuraamiseen. Minusta Vivun käyttäminen on kuitenkin helppoa. Se ei kuormita minua, vaan auttaa tekemään työkuormituksen näkyväksi.

Vielä parempi Vipu

Vipu-sovellusta käytetään älypuhelimella tai tabletilla verkkoselaimessa, ja siihen kirjaudutaan OAJ:n jäsentunnuksilla. Raportit-sivulta löytyvästä grafiikasta näkee, kuinka paljon on käyttänyt tunteja, ja paljonko tuntiresurssia on jäljellä. 

Vipu-käyttäjän tiedot ovat turvassa. Ne ovat vain jäsentä itseään varten eivätkä tule OAJ:n käyttöön.

Elokuussa 2017 käyttöön otettua Vipu-sovellusta kehitetään jatkuvasti jäseniltä saadun palautteen perusteella. Vuosi sitten sovellukseen lisättiin muun muassa yleinen työajan seuranta, joka ei ole sidottu minkään sopimusalan määräyksiin. Vipu-taulukossa käyttäjä voi itse määritellä, minkälaisia työaikakokonaisuuksia hän seuraa.

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Annika Rauhala

Ota Vipu käyttöön ja osallistu arvontaan!

  • Lue lisää Vipu-sovelluksesta täältä tai ota Vipu käyttöön kirjautumalla jäsentunnuksillasi osoitteeseen vipu.oaj.fi.
  • Kaikki Vipua elo-syyskuussa käyttäneet voivat myös osallistua arvontaan. Palkintona on vapaavalintainen viikonloppuloma OAJ:n Holiday Club kohteissa. Palkinto on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.
  • Näin osallistut arvontaan: Ala heti elokuussa seurata työaikaasi ja lähetä sähköpostilla nimesi osoitteeseen arvonta@oaj.fi  30.9.2019 klo 16.00 mennessä. Merkitse viestin aihekenttään Vipu-arvonta. Olemme lokakuussa henkilökohtaisesti yhteydessä voittajaan.

Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020

OAJ tarjoaa työkaluja työssäjaksamiseen läpi lukuvuoden. Koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden ongelmiin vastataan kuukausittain vaihtuvin teemoin. Tutustu vinkkeihin ja hyvinvointietuihin!

Työhyvinvointivuosi