• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Virkavalinta kumottiin laittomana – OAJ: hakukriteereissä oltava tarkkana

25.03.2019 - 15.26 Uutinen
Kuvituskuva

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi kaupungin tekemän virkavalinnan kelpoisuusasetuksen vastaisena. OAJ muistuttaa, että hakukriteereitä pitää noudattaa tarkasti.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut virkavalinnan, jonka se katsoi olevan kelpoisuusasetusten vastainen.

Kaupunki oli tehnyt hakuilmoituksen, jossa haettiin tehtävään kaksoiskelpoista opettajaa. Tehtävään valittiin luokanopettaja, jolla ei ollut asetuksen edellyttämää kaksoiskelpoisuutta, vaan ainoastaan ylimääräiset musiikinopinnot osana luokanopettajakoulutusta.

Kriteereitä ei saa muuttaa hakuprosessin aikana

OAJ:n työmarkkinalakimies Kristiina Tuhkiainen korostaa, että viranhakuilmoitukseen kirjattuja hakukriteerejä pitää noudattaa valintapäätöstä tehtäessä. Kriteerit eivät saa muuttua kesken valintaprosessin eikä turhia kriteereitä kannata laittaa.

— Esimiehen tehtävänä on miettiä ennen hakuprosessia, millaista osaamista tehtävään tarvitaan. Tämä vaatii tarkkuutta.

Tuhkiainen kertoo, että viranhakuilmoituksessa tulee määritellä virkaan sisältyvät opetettavat aineet sekä virkaan vaadittava kelpoisuus. Opetettavat aineet tulee määritellä yksiselitteisesti, jotta ei synny epäselvyyttä siitä, millaisella kelpoisuudella opettaja täyttää virkaan vaadittavan kelpoisuuden.

Lisäkriteerit harkittava tarkoin

Kunta voi halutessaan määritellä lisäkriteerejä avoinna olevaan virkaan. Kunta voi myös painottaa tiettyjä lisäkriteereitä virkaan valittavalta henkilöltä, kuten kaksoiskelpoisuutta, musiikin lisäopintoja tai muuta vastaavaa lisäosaamista. Lisäkriteerit eivät ole viran varsinaisia kelpoisuusvaatimuksia, mutta ne tulee ottaa valintapäätöksessä huomioon.

— Viranhakuilmoitukseen kirjatut vaatimukset ja mahdolliset lisäkriteerit kannattaa miettiä tarkoin, koska niiden tulee olla myös virkavalintapäätöksen perustana. Jos valintakriteerit muuttuvat, virka täytyy laittaa uudelleen hakuun, Tuhkiainen sanoo.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

Lisää kelpoisuuksista ja työnhausta

  • Uusi työ haussa? OAJ:n verkkosivujen Työelämäoppaasta löytyvä uraopas tarjoaa tukea ja vinkkejä. 
  • Lue lisää opettajan työstä ja kelpoisuusvaatimuksista täältä