• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Amispojat lukemassa pienemmille ja yliopisto-opintoja lukiolaisille: Vuoden opetus -kilpailun voittajat palkittiin Educassa

25.01.2019 - 16.55 Uutinen
Kuvituskuva
Opettaja Anu Vartiainen pokkasi Vuoden opetus -kilpailun voiton Pojat lukevat pojille -toiminnallaan.

OAJ:n järjestämän ja Suomen Messusäätiön rahoittaman Vuoden opetus -kilpailun voittajat palkittiin tänään Educa-messuilla. Voittajatyöt jakavat lukemisen ja kemian iloa sekä yhteistyön voimaa.

Toista kertaa jaettavan Vuoden opetus -palkinnon voitti Pojat lukevat pojille -kokonaisuus, jossa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat pojat jalkautuvat lukemaan ääneen alakoululaisille pojille.

Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille toimivia arjen käytäntöjä ja pedagogisia oivalluksia. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa myös yleisöäänestys, jossa kuka tahansa pääsi äänestämään suosikkiaan viidestä finalistista. Yleisöäänestyksen voitti lukion ja yliopiston välinen yhteistyö Potkua kemian opintoihin.

Voittajalla kekseliäs resepti poikien lukemisen lisäämiseksi

Suomen Messusäätiön 3 000 euron arvoisen Vuoden opetus -palkinnon pokannut Pojat lukevat pojille vastaa haasteisiin poikien lukemisen vähenemisestä. Pojat lukevat pojille -kokonaisuuden kehittänyt opettaja Anu Vartiainen vei ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevia poikia lukemaan kirjoja alakoulun pienimmille oppilaille.

Isoista pojista tuli lukuidoleita pienemmille. Ammatillisen oppilaitoksen opiskelijat puolestaan saavat tähtihetkiä, kun pienet koululaiset ihailevat heitä lukureissujen aikana.

Samalla kehittyvät vuorovaikutustaidot aina silmiin katsomisesta keskusteluun ja käytöstapoihin.

– Pojat lukevat pojille on hieno ja rohkea tapa lähestyä poikien lukuharrastusta. Kokonaisuus levittää lukemisen iloa ja tuo eri-ikäiset pojat yhteen. Menetelmä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja luo tärkeitä itsetuntoa vahvistavia onnistumisen kokemuksia. Lisäksi toiminta ei maksa mitään, toteaa kilpailuraati perusteluissaan.

Hehkutusta luvassa mukana olleille pojille

Voittoisan idean keksinyt ja toteuttanut Anu Vartiainen opettaa äidinkieltä ja ruotsia Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikassa. Voiton salaisuutena pitäminen ennen palkinnonjakoa on ollut haastavaa.

– Odotan niin innolla, että pääsen kertomaan asiasta koulumme pojille ja hehkuttamaan heidän toimintaansa, Vartiainen iloitsee.

Vartiainen on käynyt opiskelijoidensa kanssa lukureissuilla viime elokuusta lähtien. Tähän mennessä pojat ovat lukeneet kuudelletoista alakoulun luokalle, ja jatkoa on luvassa.

– Keväällä tietysti jatketaan. Syksyllä hyödynsimme keskustan alakouluja ja nyt lähdemme kyläkoulurundille, Vartiainen nauraa.

Yleisöäänestyksen voitto lukion ja yliopiston yhteistyölle

Kilpailun yhteydessä järjestetyn yleisöäänestyksen voitti eteläpohjalainen Evijärven lukio. Se on järjestänyt opiskelijoilleen mahdollisuuden kemian perusopintojen (25 op) suorittamiseen yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Koulutusasteiden välinen yhteistyö kahmi yleisöäänestyksessä huimat 574 ääntä kaikista annetuista 1 505:stä äänestä.

– Yhteistyö on oiva esimerkki koulutusasteiden välisen yhteistyön tiivistämisestä. Kemian perusopinnot vastaavat lähes puolen vuoden yliopisto-opintoja. On merkittävää, että opiskelijat voivat hyödyntää opintoja tulevaisuuden opinnoissaan, raati perustelee.

Yleisökisan voittajat rehtori Riitta Mustajärvi ja kemian lehtori Kimmo Västinsalo Evijärven lukiosta sekä professori Timo Laaksonen ja yliopistonlehtori Riikka Lahtinen Tampereen yliopistosta saivat kunniamaininnan Educassa.

Kemian oppia kertyy luokassa ja sen ulkopuolella

Kilpailuraati kiittelee opinnoissa käytettäviä menetelmiä: luokkaopetuksen lisäksi opiskelijoilla on muun muassa laboratoriotunteja, kenttätöitä ja vierailuja. Opetus on järjestetty lukion tahtiin sopivaksi, sillä opiskelijoilla on kaksi vuotta aikaa kemian perusopintojen suorittamiseen.

Koulutusasteiden välinen yhteistyö on vakiintunutta, sillä se on jatkunut pian jo kuudentoista vuoden ajan. Evijärven lukion opiskelijat ovat löytäneet hyvin luonnontieteiden pariin.

– Viidesosa opiskelijoistamme on opiskellut kemian perusopinnot vuosina 2003–2018, mikä on iso luku pienelle lukiolle. Tämä yhteistyö on antanut lukiollemme hyvän mahdollisuuden profiloitua luonnontieteisiin. Evijärven kunta on antanut projektille täyden tukensa, sillä se on hankkinut laboratorion kemian opintoja varten, rehtori Riitta Mustajärvi kertoo.

Huippuopet esille

Vuoden opetus -kilpailun tarkoituksena on nostaa esille ja palkita toimivia arjen käytäntöjä varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle. Kilpailu järjestettiin toista kertaa.

– Kilpailu on yksi tärkeä keino nostaa esille sitä huikeaa jatkuvaa oppimisen ja opetuksen kehittämistyötä, jota koko Suomessa eri koulutusasteilla tehdään, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että koulutuksen ja kasvatuksen kentällä arjen työssä kehitettyjä hyviä käytänteitä saadaan nykyistä laajemmin yleiseen levitykseen ja tietoisuuteen.

– Opettajat ja heidän esimiehensä ovat parhaita toimivien kehittämishankkeitten tekijöitä ja ideoijia, Luukkainen korostaa.

  • Lue lisää Vuoden opetus -kilpailun voittajista Opettaja-lehden numerosta 3/2019.

Educa kokoaa yhteen Suomen opettajat

  • Educa on valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan suurtapahtuma, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 25.–26. tammikuuta.
  • Messuille voi rekisteröityä ilmaiseksi Messukeskuksen sivuilla.
  • Seuraa messuja ja osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #educa2019. OAJ:n uutisia Educasta löydät täältä.

Teksti: Sara Juntunen
Kuva: Tuomo Pirttimaa