• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Yksi hyvä opettaja voi pelastaa lapsen elämän” – Opettajilta 58 646 euroa maailman lapsille!

08.11.2019 - 22.08 Uutinen
Kuvituskuva

Koulutus ratkaisee, tiedetään OAJ:ssä. Koulutus oli myös tämän vuoden Nenäpäivä-keräyksen pääteemoja, mikä innosti Heli Pohjosta tempaamaan alueyhdistyksensä kanssa näyttävästi keräyksen eteen. Hänestä on helppo lähteä mukaan tekemiseen, jonka tavoitteena on luoda parempaa tulevaisuutta.

Suoran tv-lähetyksen valot sokaisivat silmiä, kun OAJ Päijät-Hämeen puheenjohtaja Heli Pohjonen asteli kameran eteen Nenäpäivässä Tampereen Mediapoliksessa perjantaina 8. marraskuuta.

Haastattelu Ylen suorassa lähetyksessä oli Pohjoselle ensimmäinen ikinä, mutta nappiin meni.

– On surullista, että kaikki maailman lapset eivät vielä pääse kouluun ja opi esimerkiksi lukemaan. Koska me OAJ:ssa tiedetään, että koulutus ratkaisee, me haluamme olla mukana parantamassa lasten mahdollisuuksia päästä kouluun myös kehittyvissä maissa, hän sanoi lähetyksessä ja yleisö taputti.

”Välitämme laajasti”

Koulutus oli tänä vuonna yksi Nenäpäivän pääteemoista. Siksi OAJ:kin oli toista kertaa Nenäpäivän pääyhteistyökumppani.

– Yksi hyvä opettaja tai koulu voi pelastaa lapsen elämän täällä tai muualla, Pohjonen pohtii.

Opettajat lahjoittivat yli 58 341 euroa keräykseen 8. marraskuuta iltaan mennessä. Summalla yli 23 000 kehitysmaan lasta pääsee vuodeksi kouluun. Marraskuun 18. päivä summa oli jo 58 646 euroa.

– Hieno summa. Nenäpäivä tuo positiivista näkyvyyttä, kun pystymme näyttämään, että ammattiyhdistysliike välittää myös muista, ei pelkästään omista eduista.

”Asia on raskas, mutta toteuttaa voi kevyesti”

Pohjosen puheenjohtama OAJ:n Päijät-Hämeen alueyhdistys osallistui tänä vuonna isosti Nenäpäivään.

– Kun me lähdetään johonkin mukaan, me tehdään se kunnolla. Tämä on lisäksi hauskaa, Pohjonen innostuu.

Maailman opettajien päivänä lokakuussa yhdistys tempaisi yli tuhannen eurosta edestä:

Päivällä lipaskeräyksiä kaduilla ja työnantajille vaikuttamistapahtuma, jossa yhdistettiin OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuosi ja Nenäpäivä-keräys. Illalla pidettiin hauskaa Nenä-jameissa cover-bändin tahtiin. Paikalla puhui myös Kummelista tuttu Olli Keskinen.

– Asia on rakas, koska globaali eriarvioisuus ei ole leikin asia, mutta toteuttaa voi kevyesti, Pohjonen sanoo.

Myös vakuutusyhtiö Turvalta saatu tonnin toimintaraha lahjoitettiin suoraan Nenäpäivälle. Lisäksi yhdistys oli somessa hyvin aktiivinen.

”On helppo lähteä mukaan tekemään lapsille parempaa tulevaisuutta”

Pohjonen on tottunut tekemään hyväntekeväisyyttä muutenkin luokassaan Herralan koulussa Hollolassa. Esimerkiksi Unicef-kävely ja nälkäpäiväkeräys ovat tuttuja. 

– Lapsia ja nuoria kasvatetaan toisten huomioimiseen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi hyväntekeväisyyteen osallistumista tai yksinäisen kaverin mukaan ottamista välituntileikkeihin, Pohjonen kertoo.

Luokan ulkopuolella Pohjonen tukee erityisesti eläinsuojelua ja osallistuu Roosa nauha -keräyksiin. Silti hän kiiruhtaa heti sanomaan, ettei ajattele olevansa mitenkään erityinen hyväntekijä.

– Varmaan kaikille opettajille lasten ja nuorten asiat ovat lähellä sydäntä. Kun tilaisuus tulee luoda parempaa tulevaisuutta, eli parempaa elämää heille, minun on todella helppo lähteä mukaan.

Vielä ehtii osallistua Nenäpäivään!

Teksti ja kuva: Salla Hongisto

Juttua muutettu: Lisätty summa 18.11.2019