• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

YLL täytti 50 vuotta – Santeri Palviaiselta kiitosta yhdistystoimijoille

21.08.2019 - 14.27 Uutinen
Kuvituskuva
Santeri Palviainen toivoo, että YLL olisi kymmenen vuoden kuluttua yliopistojen opetushenkilöstön johtava edunvalvoja.

50 vuotta täyttäneen Yliopistojen opetusalan liitto YLL:n puheenjohtaja Santeri Palviainen on ylpeä työstä, jota paikalliset ja alueelliset YLL-aktiivit ovat tehneet yhteisen edunvalvonnan hyväksi. Nyt katse kohdistuu tuleviin sopimusneuvotteluihin.

Yliopistojen opetusalan liitto YLL juhli perjantaina 50-vuotissynttäreitään Helsingissä. YLL:n puheenjohtaja Santeri Palviainen korosti puheessaan työntekijäpuolen keskinäistä yhtenäisyyttä sekä työntekijöiden tarvetta olla osallinen yhteisönsä päätöksenteossa.

– Olen ylpeä liiton aiempien ja nykyisten toimijoiden sitoutuneisuudesta yhteiseen edunvalvontaan. Ilman paikallisten ja alueellisten toimijoiden jatkuvaa työtä meillä ei ole pohjaa myöskään toimintaan valtakunnan tasolla, Palviainen kiitti ylliläisiä.

Tulevan vuoden suurin haaste on työehtosopimuksen neuvottelukierros, joka on pyörähtämässä käyntiin. OAJ:ssä toimikunnat valmistelevat ja hallitus linjaa tavoitteita neuvotteluille tänä syksynä.

– Viime kierros oli aika myrskyisä, ja toivonkin, että tällä kerralla päästäisiin työnantajapuolen kanssa eteenpäin hyvässä yhteistyössä, Palviainen toivoo.

Yliopistoissa henkilöstön arkeen ovat viime vuosina väistämättä vaikuttaneet edellisten hallitusten mittavat rahoitusleikkaukset. Parhaillaan maan hallitus valmistelee tulevan vuoden budjettia. Valtiovarainministeriön ehdotuksessa yliopistot olisivat saamassa vain neljänneksen siitä, mitä hallitusohjelmassa luvattiin. OAJ ja muut järjestöt ottivatkin tuoreeltaan kantaa sen puolesta, että yliopiston perusrahoitusta nostetaan jo ensi vuonna luvatulla 40 miljoonalla eurolla.

– Neljäsosa luvatusta rahoituksesta on huono signaali korkeakoulutuksen arvostuksesta. Perusrahoitusta on leikattu ja yliopistoindeksi on ollut pitkään jäädytettynä. Korkeakoulujen tehtävät ovat kuitenkin lisääntyneet, joten on tärkeää, että leikatut resurssit palautetaan ja panostuksia korkeakoulutukseen lisätään, Palviainen kommentoi.

Korkeakoulutus kaikkien saataville

YLL:n 50-vuotisjuhlien avauspuheenvuorossa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen korosti yliopistojen sivistystehtävää. Kosonen korosti yhteistyön ja avoimen vuoropuhelun merkitystä. Samoin teki opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, joka haastoi tervehdyksessään yliopistolaisia olemaan aktiivisesti mukana uudistukisissa ja visiotyössä.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen korosti, että yliopistossa tarvitaan sekä huippuopetusta että huippututkimusta.

– Suomi tarvitsee korkeakoulutettuja nyt ja tulevaisuudessa, ja korkeakoulutuksen tulee olla kaikkien saatavilla, Luukkainen sanoi.

Juhlassa julkaistiin myös liiton historiasta kertova juhlakirja 50 Vuotta YLL:n polkuja, jonka on toimittanut YLL:n entinen puheenjohtaja, opetusneuvos Tuula Hirvonen.

Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Markku Villman

  • YLL:n keskeinen tehtävä on vuosien aikana ollut ja on edelleen edistää yliopistoissa annettavaa opetusta ja niissä tehtävää tutkimustyötä, opetuksen ja tutkimuksen vapautta sekä yliopistolaitoksen jatkuvaa kehittämistä.
  • YLL toteuttaa edunvalvontaa Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kanssa kehittäen jäsentensä palvelussuhteen ehtoja ja työolosuhteita.
  • YLL:n jäseniin kuuluu yliopistoissa eri nimikkeillä toimivia opettajia, tutkijoita sekä opintohallinnon ja johdon työntekijöitä. Kaikkia yhdistävä tekijä on yliopistolaisuus.
  • Liittymällä YLL:iin liittyy samalla Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:hin. Lue lisää ja liity.
  • Lue lisää YLL:n jäseneduista täältä.