• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ammatillisten opettajien uusi puheenjohtaja Helena Kahl: ”Ammatillisuus on vahvuutemme”

21.08.2020 - 11.27 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n ammatillisten opettajien uunituore puheenjohtaja haluaa yhtenäistää ammatillisten opettajien ay-rintamaa ja tehdä koko OAJ:n päätöksenteosta entistä avoimempaa.

OAJ:n ammatillisten opettajien eli OAO:n puheenjohtajaksi on valittu ay-konkari Helena Kahl.

OAO:n piirikokous teki valinnan maanantaina 17. elokuuta osana OAJ:n valtuuston kokousta.

Kainuun ammattiopistossa valmentavana opettajana työskelevällä Kahlilla on pitkä järjestöura takanaan muun muassa OAO:n hallituksessa.

Valtikka siirtyy Kahlille pitkään OAO:n puheenjohtajana toimineelta, ammattirkorkeakoulutaustaiselta Päivi Koppaselta syyskuun alussa.

Ammatillisuus yhdistää

Kaksivuotiskautenaan Kahl haluaa erityisesti yhtenäistää ammatillisten opettajien ay-rintamaa.

Vaikka ammatillisia opettajia on muskarista ammattikorkeakouluihin asti, moninaista porukkaa yhdistää hänen mielestään nimenomaan ammatillisuus.

– Useimmat meistä ovat kouluttautuneet ensin nimenomaan ammattiin ja sitten opettajaksi. Haluan tehdä ammatillisuudestamme vahvuutemme.

Ammatillisten opettajien rintaman yhtenäistämiseen on aiemminkin etsitty keinoja, ja Kahl haluaa jatkaa tätä työtä.

Avoimuutta päätöksentekoon

Toisena päätavoitteenaan Kahl aikoo edistää avointa päätöksentekoa koko OAJ:ssa.

Hän muistuttaa, ettei perusjäsen useimmiten esimerkiksi tiedä, mikä on OAO, vaan hän tietää oman valtakunnallisen, häntä itseään lähellä olevan ryhmän.

– Prosessi paikallistasolta OAJ:n hallitukseen ja valtuustoon on pitkä ja moniportainen. Tätä prosessia pitäisi avata rivijäsenelle aiempaa enemmän, jotta heillä olisi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa järjestön toimintaan, Kahl summaa.


Helena Kahl
  • Vaatetusalan ammatinopettaja, ammatillinen erityisopettaja ja näyttötutkintomestari. Lisäksi hänellä on johtamisen erikoisammattitutkinto.
  • Työskentelee Kainuun ammattiopistossa Valma-opettajana.
  • Pitkä järjestöura: Kainuun ammatillisten opettajien eli KAO:n puheenjohtaja vuodesta 1992. Ammatilliset opettajat ry:n hallituksen sihteeri vuodesta 2012. OAO:n hallituksessa mukana vuodesta 2007.

Lue lisää 28.8. ilmestyvästä Opettaja-lehdestä!

 

 

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela