• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n sähköisten jäsenpalvelujen on käyttökatko jatkuu perjantaihin 18.6.  Lue lisää. Maksuton puhelinpalvelu palvelee ma–to klo 10–14, p. 0800 418 401. Huom! Yhteydenottolomakkeet toimivat normaalisti!

AVAINTES-neuvottelut käynnissä

11.02.2020 - 15.00 Uutinen
Kuvituskuva
Avaintan työnantajaryhmän johtaja Vesa Laine ja OAJ:n Kristiina Johansson samassa pöydässä..

Neuvottelijat esittelivät tavoitteitaan AVAINTES-pääryhmän kokouksessa maanantaina.

Neuvottelut uusista työehtosopimuksista Avaintyönantajien kanssa käynnistyivät tammikuun lopulla. Neuvottelut jatkuivat 10. helmikuuta, kun AVAINTES-pääryhmän kokoontumisessa käsiteltiin molempien osapuolten tavoitteita.

OAJ:n lisäksi sopijaosapuolina Avaintyönantajat Avaintan työehtosopimuksessa ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto JYTY, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Tekniikka ja terveys KTN. Neuvotteluihin osallistuu myös Tehyn, Superin ja Erton muodostama Terveys- ja sosiaalialan järjestö TSN, mutta se ei ole työehtosopimuksen allekirjoittajajärjestö.

Kiky-tunnit pois, matkat työaikaan

OAJ:n neuvottelija, työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson kertoo, että OAJ:n tavoitteena on muun muassa kiky-tuntien poisto ja työaikamääräyksien kehittäminen.

— Työajaksi pitää lukea kaikki koulutukset, joihin työntekijä on määrätty osallistumaan ja työtehtäviin liittyvä matkustaminen tulee lukea työaikaan tai korvata muulla tavoin.

AVAINTES-sopimusta sovelletaan yksityisissä päiväkodeissa, joissa työnantaja on järjestäytynyt Avaintyönantajiin. Lisäksi AVAINTES:a sovelletaan soveltuvin osin Avainta-opetusalalla, kuten joissakin yksityisissä musiikkioppilaitoksissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa. Esimerkiksi matkamääräyksiä sovelletaan myös opetusalalla.

Helpotusta työaikamääräysten tulkintaan

OAJ käy erikseen neuvottelut vahaiskasvatuksen opettajien työaikaa koskevista erityismääräyksistä. Tavoitteena on selkeyttää ja helpottaa sopimusmääräyksen paikallista soveltamista.

AVAINTES-neuvottelut jatkuvat 25. helmikuuta, jolloin on tarkoitus käsitellä AVAINTES:n työaikalukua.

— Hiihtoloman jälkeen pääryhmä kokoontuu pari kertaa viikossa, ja neuvottelutapaamiset tiivistyvät maaliskuun loppua kohti, Johansson kertoo.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Heikki Pölönen

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Ajankohtaista sopimuksista -sivulle olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä sopimusaloittain. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa