• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Enemmistö opettajista ihan hyvillä mielin – varhaiskasvatuksessa huolena pohdituttaa palautuminen

18.05.2020 - 11.07 Uutinen
Kuvituskuva
Varhaiskasvatuksessa työskentelevistä vain joka kolmas arvioi palautuvansa kesän aikana, selviää OAJ:n Fiilismittarin tuloksista.

Monella tekee nyt tiukkaa jaksamisen kanssa. Yli puolet OAJ:n Fiilismittariin vastanneista opettajista uskoo kuitenkin, että kesällä he pääsevät palautumaan. Varhaiskasvatuksessa kesä näyttää jaksamisen kannalta muita synkemmältä.

Koronakevät on ollut opettajille kaikilla koulutusasteilla raskas. Valtaosa opettajista kuitenkin tietää, että he palautuvat kesän aikana, selviää OAJ:n Fiilismittarin tuloksista. 

Fiilismittarissa OAJ:n jäsenet ottavat kantaa väitteisiin kertomalla fiiliksestään. Vaihtoehtoina ovat hyvä, keskiverto ja huono.

Reilut 5 000 otti kantaa väitteeseen, että tiedän palautuvani työstäni kesäkuukausien aikana. Hyvällä fiiliksellä asiaan suhtautuu 51 prosenttia, keskiverrolla 35 prosenttia ja huonolla 14 prosenttia. 

OAJ:n erityisasiantuntija Sari Melkko on pureutunut äänestystulosten lisäksi Fiilismittariin tulleisiin kommentteihin. 

– Moni odottaa jo mukavia asioita kesäajalta. Loma auttaa palautumaan, vaikka moni kertoo kokemuksesta palautumisen alkavan vasta muutaman viikon lomailun jälkeen. Kevät on ollut monelle kuormittava, ja palautumisen uskotaan vievän normaalia enemmän aikaa, Melkko kertoo.

Merkillepantavaa on sekin, että useampi kuin joka kymmenes suhtautuu epäillen siihen, että palautuvatko he työstään kesän aikana.

Useampi kuin joka kymmenes suhtautuu epäillen siihen, että palautuvatko he työstään kesän aikana.

– Moni kokee epävarmuutta tulevaisuudesta ja huolta terveydestä. Osa pelkää sairastuvansa koronaan lähiopetusjakson aikana. Myös epätietoisuus siitä, miten syksyllä arki järjestetään, mietityttää jo nyt ja voi vaikuttaa intoon palata töihin loman jälkeen, Melkko sanoo.

 

Varhaiskasvatuksessa iso huoli palautumisesta

Varhaiskasvatuksessa työskentelevistä vain joka kolmas arvioi palautuvansa kesän aikana. 

– Korona-aika on ollut päiväkodin johtajille ja varhaiskasvatuksen opettajille kuormittava, OAJ:n erityisasiantuntija Auli Setälä sanoo.

Varhaiskasvatuksessa lähiopetus on jatkunut läpi kevään, mutta monessa kunnassa opettajat ovat joutuneet esimerkiksi pitämään lomiaan jo toukokuussa. 

– Tämä varmasti heijastuu tuloksiin. Kun koronarajoituksia puretaan ja yleinen kesälomakausi alkaa, varhaiskasvatuksen opettajat painavat töitä täyttä häkää. Fiilismittarin vastaukset vahvistavat meille muutenkin tullutta viestiä, että osa varhaiskasvatuksen opettajista ei vieläkään tiedä kesälomansa ajankohtaa. Kyselyt huoltajille lasten osallistumisesta varhaiskasvatukseen kesän aikana ovat tuottamassa tarkemman kuvan siitä, millaiset opettaja- ja muut henkilöstöresurssit sekä päiväkotitilat tarvitaan kesällä toiminnan turvalliseen ja riittävän väljään järjestämiseen, Setälä sanoo.

Osa varhaiskasvatuksen opettajista ei vieläkään tiedä kesälomansa ajankohtaa.

OAJ:hin on kiirinyt viestejä siitä, että monissa päiväkodeissa kesälomia on pätkitty pieniin osiin. 

–Palautumisen kannalta on oleellista, että kesän järjestelyt varhaiskasvatuksessa, niin lomien osalta kuin töiden järjestelyssä, tukevat koko vuoden ja erityisesti kevään koitoksista toipumista. Kesälomallaan pitää myös varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien voida levätä ja rentoutua. Lomien sijoittelussa pitää myös poikkeusoloissa noudattaa sopimusmääräyksiä. Jos epäilee, että menevätkö lomat oikein, kannattaa ilman muuta varmistaa asia esimerkiksi omalta luottamusmieheltä.

Tietoa lomien määräytymisestä löytyy myös OAJ:n työelämäoppaasta:

 

Lomautushuoliin tullut onneksi helpotusta

Varhaiskasvatuksessa myös lomautukset ovat kevään aikana aiheuttaneet paljon ylimääräistä huolta. Huoli lomautuksista nousi vahvasti esiin OAJ:n tekemästä kyselystä, johon vastasi yli 2000 varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajaa.

OAJ on läpi koronakriisin pitänyt esillä, että lomautukset eivät ole oikea ratkaisu kriisin aikana eivätkä sen jälkeen. 

– Useista kunnista on onneksi nyt tullut ilahduttavia uutisia lomautusten perumisesta, kun lapset ovat palanneet päiväkoteihin. OAJ tietenkin jatkaa vaikuttamista lomautusten torppaamiseksi niissä kunnissa, joissa lomautusaikeita ei vielä olla peruttu.

OAJ jatkaa vaikuttamista lomautusten torppaamiseksi niissä kunnissa, joissa lomautusaikeita ei vielä olla peruttu.

 

Fiilismittari tarjoaa OAJ:läisille hyvinvointiyhteisön

  • Fiilismittarilla seurataan opetus- ja kasvatusalan tekijöiden hyvinvointia ympäri maata. OAJ:n jäsenistä liki 9000 on ottanut palvelun käyttöön.
  • Kirjautumalla palveluun ja vastaamalla viikon kysymykseen OAJ:n jäsenet voivat seurata, mitä oman alueen opettajille kuuluu. Fiilismittarin kautta saatava tieto auttaa myös OAJ:tä toimimaan työhyvinvoinnin parantamiseksi.
  • Haluatko mukaan? Kutsu fiilismittariin on lähetetty OAJ:n jäsenten henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen. Lähettäjä on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ryja sähköpostin otsikko on Kutsu OAJ:n Työhyvinvoinnin lukuvuoden 2019-2020 fiilismittariin. Jos kutsua ei ole näkynyt, kannattaa kurkistaa, onko kutsu hukkunut roskaposteihin.
  • Lue lisää Fiilismittarista ja työhyvinvoinnin lukuvuoden muista jäseneduista täältä!

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

Jaa