• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Fjäder jatkaa Akavan johdossa – työmarkkinakokemus ja näytöt toivat OAJ:n tuen

25.08.2020 - 16.03 Uutinen
Kuvituskuva
Sture Fjäder valittiin jatkokaudelle Akavan puheenjohtajana. Kuva: Liisa Takala / Akava

Akavan liittokokous valitsi Sture Fjäderin jatkamaan keskusjärjestön puheenjohtajana. OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka painottaa työmarkkinaosaamisen ja -kokemuksen sekä Fjäderin aiemmin osoittamien näyttöjen merkitystä.

Akavan liittokokous valitsi Sture Fjäderin jatkokaudelle Akavan puheenjohtajana. Hän sai äänistä 578. Vastaehdokkaana ollut Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen palvelujohtajana työskentelevä Maria Teikari sai 292 ääntä. 

Ylivertainen työmarkkinakokemus ratkaisi 

Sosiaalisessa mediassa herätti puheenjohtajavaalien alla keskustelua se, miksi OAJ asettui vaaleissa Fjäderin taakse.  

– Meille OAJ:ssä ratkaisu oli selkeä, koska Sturen työmarkkinaosaaminen ja -kokemus ovat ylivertaiset. Hänen aikanaan Akava on kasvanut valtavasti ja siten lisännyt painoarvoaan niissä pöydissä, joissa työelämää kehitetään. Tunnemme hänen verkostonsa, rohkeutensa ja ahkeruutensa, ja uskomme, että hänen johdollaan Akava voi parhaiten edistää myös meidän jäsentemme etua, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo. 

Misukka toimii myös Akavan ensimmäisenä varapuheenjohtajana. 

– Sture on uudistanut Akavaa avoimemmaksi. Esimerkiksi hallituksen ja toimikuntien kokoukset ovat avoimia kaikille liitoille, vaikka niillä ei olisikaan kokouksissa virallista paikkaa.  

Kohti osallistavampaa OAJ:tä 

OAJ:n hallitus teki asiasta päätöksen keväällä ennen Teikarin asettumista ehdolle. Sen jälkeen jotkut kysyivät, miksi asiaa ei käsitelty uudestaan tai kysytty mielipidettä suoraan jäseniltä. 

–OAJ:n hallitus ei ole katsonut tarpeelliseksi haastatella kumpaakaan puheenjohtajaehdokasta. Tunnemme molemmat ehdokkaat Akava-yhteisössä ja arvioimme heidän mahdollisuuksiaan edistää akavalaisten etuja, Misukka kertoo. 

Jäsenkyselyn järjesti vain yksi Akavan 36 liitosta. OAJ:n ehdokkaan valinnassa noudatettiin perinteistä kaavaa. Järjestön hallitus on aina nimennyt OAJ:n ehdokkaan Akavan puheenjohtajaksi, ja näin toimittiin nytkin. 

– Puheenjohtajakisaan ei siis liity mitään mystiikkaa, vaan tässä toimittiin edustuksellisen demokratian periaatteiden mukaan. Iloitsen silti asian herättämästä keskustelusta ja kiinnostuksesta. OAJ:n valtuusto on juuri päättänyt järjestömme uudesta strategiasta, ja on selvää, että meidän täytyy kaikessa toiminnassamme pohtia, onko syytä tehdä muutoksia, jotta jokainen jäsen voi kokea toimintamme avoimeksi ja demokraattiseksi. Marraskuussa valtuuston on määrä myös päättää sääntömuutoksista, joille pyritään edistämään sitä, että jäsenten olisi helpompaa osallistua järjestön toimintaan, Misukka sanoo.  

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Liisa Takala / Akava

Jaa