• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Iisalmen lomautusten perusteet horjuvat, kunnan kassa reilusti ylijäämäinen

17.11.2020 - 11.56 Uutinen
Kuvituskuva

Iisalmi perusteli elokuun törkylomautuksiaan lohduttomilla talousnäkymillä. Tuoreen talousarvion mukaan kunnalle jää kuitenkin lähes 6 miljoonaa ylijäämää. OAJ vaatii kunnilta huolellisuutta päätösten valmisteluun.

Iisalmen kunta lomautti kevään yt-neuvottelujen päätteeksi taloudellisiin syihin vedoten koko henkilökuntansa viideksi päiväksi. Opettajien lomautus toteutettiin törkylomautuksena elokuussa koulujen alkaessa. Viidestä lomautuspäivästä kaksi oli vapaapäiviä.

– Jos kuntapäättäjille tulee näin täydellisenä yllätyksenä, että kassa on reippaasti ylijäämäinen, on päätösten valmistelu ollut vähintään huolimatonta ja osaamatonta. Onko päätösesitys perustunut faktatietoon vai ehkä asenteisiin, kysyy OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.

Jos kuntapäättäjille tulee näin täydellisenä yllätyksenä, että kassa on reippaasti ylijäämäinen, on päätösten valmistelu ollut vähintään huolimatonta ja osaamatonta.

Iisalmessa päättäjät ja korkein virkamiesvalmistelu näyttävät Tuomiston mukaan liioitelleen lomauttamisen perusteita ja syitä, joka on johtanut henkilötön lomautuspäätöksiin vastoin valtioneuvoston ohjeistuksia.

– Lomautus vei opettajilta viiden päivän palkan, mutta koska työ vähentyi vain kolmelta päivältä, saivat opettajat työttömyyskorvauksia ainoastaan noiden kolmen arkipäivän perusteella. Ilman koronan tuomaa poikkeuslakia, opettajat olisivat jääneet kokonaan ilman työttömyyskorvauksia. Työntekijöiden tasavertainen kohtelu ei ole kunnassa toteutunut, toteaa Tuomisto.

Teksti Henna Honkalo
Kuva Leena Koskela