• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ikääntyneiden työntekijöiden työllisyystoimista ratkaisu – eläkeputki poistuu

18.12.2020 - 12.36 Uutinen
Kuvituskuva

Suomen hallitus on päättänyt toimenpiteistä, joiden tavoitteena on parantaa yli 55-vuotiaiden työntekijöiden muutosturvaa. OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroosin mukaan ratkaisussa parasta on se, että hallitus tunnustaa koulutuksen keskeisen merkityksen työllistymisessä.

Suomen hallitus on päättänyt toimenpiteistä, joilla parannetaan yli 55-vuotiaiden työntekijöiden muutosturvaa nykyisestä vastineeksi poistuvalle eläkeputkelle. Irtisanottujen työllistymistä nopeutetaan mm. lisäämällä koulutusta, pidentämällä työllistymisvapaata ja nopeuttamalla työnhaun aloitusta jo irtisanomisaikana. Pakettiin on tulossa uutena asiana irtisanottavien oikeus kahden kuukauden koulutukseen ja yhden kuukauden ylimääräinen irtisanomiskorvaus yli 55-vuotiaille.

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos pitää erityisen merkittävänä, että hallitus tunnistaa koulutuksen keskeisen merkityksen työllistymiselle.

– Oppilaitosten merkitys muutosturvaan liittyvän laadukkaan koulutuksen toteuttajana on keskeinen. Tässä uudessa tilanteessa on varmistettava, ettei koulutus valu sekalaisten reppufirmojen toteutettavaksi, Lindroos toteaa.

Työttömyysturvan lisäpäivistä luovutaan asteittain vuodesta 2023 alkaen siten, että lisäpäivien alaikäraja nousee vuodella ikäluokka kerrallaan.

– Palkansaajajärjestöjen ratkaisuesitys olisi ollut työntekijän näkökulmasta tasapainoisempi, mutta kokonaisuutena hallituksen ratkaisua voidaan pitää tyydyttävänä, Lindroos arvioi.

Keskusjärjestö Akavan näkemyksen mukaan hallituksen olisi pitänyt olla rohkeampi työelämän kehittämiskysymyksissä, kuten työssä jaksamisen ja työkyvyn ja osaamisen tukemisen keinoissa. Nämä toimet tukisivat Akavan mukaan työllisyyttä.

Lue myös Akavan tiedote