• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Juko vetoaa työnantajiin: käsillä on työssäjaksamisen hätätila

14.12.2020 - 15.28 Uutinen
Kuvituskuva

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko vetoaa työnantajiin, jotta koronalisä ja henkilöstön jaksamisen nostettaisiin paikallisen sopimisen ytimeen.

— Käsillä on työssäjaksamisen hätätila, joka koskettaa poikkeuksellisen rankasti useita ammatteja ja tehtäviä. Jukoon ja sen edustamiin liittoihin on oltu yhteydessä työpaikoilta, joissa henkilöstö venyy äärimmilleen terveytensä uhalla, toteavat Jukon hallituksen puheenjohtaja, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

— Esitämme, että palkitsemisen mallit sovitaan työpaikoilla kautta koko julkisen sektorin. Erittäin tärkeää on korvata myös lisääntynyt työn vaativuus ja työkuorma, Luukkainen tähdentää.

Lähes 200 000:n julkisaloilla työskentelevän akavalaisen työ- ja virkaehtosopimukset neuvotteleva Juko muistuttaa, että työn organisointi, työ- ja vapaa-aikajärjestelyt, työvuorot ja lepoajat ovat julkisella sektorilla asioita, joista voi varsin laajasti sopia työpaikalla toisilla tavoin kuin virka- ja työehtosopimuksissa.

— Julkisalojen työnantajien, kuten kuntien, valtion, yliopiston ja kirkon on nyt mahdollista osoittaa hyvä suunta paikalliselle sopimiselle. Kriisi tarjoaa mahdollisuuden tehdä asiat uudella tavalla, Luukkainen ja Löfgren painottavat.

Linkki Jukon uutiseen

Kuva Leena Koskela