• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos pitkän väännön jälkeen

27.05.2020 - 21.42 Uutinen
Kuvituskuva

Koko kevään jatkuneet kunta-alan sopimusneuvottelut saivat tänään positiivisen käänteen, kun pääsopijaosapuolet pääsivät sopuun KT Kuntatyönantajien antamasta sopimustarjouksesta. Varsinaisen KVTES-sopimuksen lopullisen kohtalon ratkaisevat kuitenkin vasta sopimusneuvotteluihin osallistuneiden järjestöjen hallinnot huomenna torstaina.

Koko kunta-alaa koskevan KVTES-raamisopimuksen pohjalta saatiin tänään neuvottelutulos myös eri opettajaryhmiä koskevasta opetusalan omasta OVTES-sopimuksesta. Tänään saavutettujen ratkaisujen sisällöistä kerrotaan tarkemmin vasta, kun osapuolten hallinnot ovat hyväksyneet sopimukset. Ratkaisujen ennakoidaan syntyvän alkuillasta torstaina.

– Sopimusten syntyminen huomenna olisi iso helpotus kaikille kuntasektorilla työskenteleville jäsenillemme. Uusista työ- ja virkaehtosopimuksista on neuvoteltu tammikuun puolivälistä alkaen, ja sopimuksetonta tilaakin on kestänyt jo kaksi kuukautta, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Kunta-alan kevään neuvotteluista ei ole puuttunut käänteitä. Järjestökohtaisten neuvottelujen jälkeen koko huhtikuu kului valtakunnansovittelijan luotsaamissa neuvotteluissa. Hänen ratkaisuehdotuksensa ei sopinut Sote ry:lle, joka hylkäsi ehdotuksen vappuaattona.

Vappupettymyksen jälkeen pääsopijaosapuolet palasivat neuvottelupöytään viikon tauon jälkeen KT:n kutsumina. Sen jälkeen KT on käynyt neuvotteluja pääasiassa jokaisen neuvottelujärjestön kanssa erikseen.

Jos tänään saavutettu neuvottelutulos hyväksytään torstaina, se koskee kaikkiaan yli 420 000 kunnan työntekijää. Kunta-alan virka- ja työehtosopimusten piiriin kuuluu yli 70 000 OAJ:n jäsentä.

OAJ:n hallitus käsittelee osaltaan neuvottelutulosta torstaina aamulla klo 8.30, JUKOn hallitus ottaa kantaa neuvottelutulokseen torstaina klo 14 alkavassa kokouksessaan.

Sopimusneuvotteluihin ovat osallistuneet JUKO, johon OAJ kuuluu, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat. 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!