• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunta-alan neuvottelut jatkuvat – ratkaisua ei vielä näköpiirissä

25.03.2020 - 18.02 Uutinen
Kuvituskuva

Viime viikolla keskeytyneitä kunta-alan pääneuvotteluita on jatkettu tiistaista lähtien, mutta neuvottelutulokseen pääsemiseen on vielä matkaa. Yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten neuvottelutulosten syntymistä OAJ:n puheenjohtaja pitää hyvänä asiana.

Erityismerkityksen jo syntyneille yksityisen alan neuvottelutuloksille tuo se, että niillä avattiin vahvasti julkisrahoitteisten sopimusten syntyminen.

– On syytä kiittää Sivistystyönantajia, että se oli valmis vastuullisesti tekemään tässä tilanteessa ratkaisut. Yliopistojen ja yksityisen opetusalan sekä aikuiskoulutuskeskusten henkilöstön sopimukset toimivat sinällään historiallisesti OAJ:n ja JUKOn sopimusten päänavaajina, kun yleensä aina on odotettu kuntaratkaisua muille osviitaksi. On oikein hyvä ravistella näin myös sopimuskäytänteitä, Olli Luukkainen sanoo.

Kunta-alalla neuvottelut jatkuvat jossain muodossa päivittäin.

– Me haemme sopimuksilla vakautta ja varmuutta julkisen alan työntekijöille. Haluan myös, että kunta-alan työntekijätkin saavat jo tänä keväänä palkkojensa ensimmäiset prosenttikorotukset, kuten työntekijät muilla aloilla ovat saaneet, Luukkainen sanoo.

Korona on vaikuttanut merkittävästi

OAJ:n puheenjohtaja tunnustaa ilman muuta, että koronan vaikutukset maan talouteen ovat hyvin merkittävät.

– Tilanteella tulee olemaan suuri vaikutus koko julkiseen ja vahvasti julkisrahoitteiseen alaamme, kuntien talouteen ja verokertymän suuren vähenemisen vuoksi myös valtiontalouteen. On välttämätöntä, että valtio tekee nyt kaiken tehtävissä olevan ja kaikki mahdolliset tukipaketit, jotta yritykset eivät mene nurin.

Julkisella puolella tehtävät eivät kuitenkaan vähene koronan vuoksi eivätkä sen jälkeen.

– Minkäänlaista tuotannollisiin syihin perustuvaa työn vähenemistä ei ole näköpiirissä. Tunnistan toki sekä kuntien että yksityisten oppilaitosten ongelmat, mutta talouden tasapainottaminen pitää tehdä vasta, kun kriisistä on päästy yli. Keskeinen asia on, että teemme nyt kaiken voitavan arjen sujumiseksi. Kaikki lomautus- ja yt-neuvotteluaikeet on ehdottomasti syytä unohtaa. 

– Sen, että naisvaltainen, matalapalkkainen julkinen sektori pyörittää nyt koko Suomea, on kuuluttava kansan johtajien ja päättäjien sekä kansalaisten puheissa. Näkökulman on näyttävä myös työ- ja virkaehtosopimusratkaisuissa, Luukkainen sanoo.

OAJ:n kaikki virka- ja työehtosopimukset päättyvät 31.3.

– Niitä sopimuksia, joista on päästy nyt sopuun, aletaan soveltaa heti 1.4. alkaen. Jos jollakin OAJ:n sopimusalalla ei ole päästy ratkaisuun, vanhojen sopimusten soveltaminen jatkuu niin sanotun jälkivaikutuksen vuoksi entiseen tapaan, kunnes uudet sopimukset on allekirjoitettu. Sopimusehtoja ei neuvotella joka kierroksella kokonaan uudestaan, vaan edellisiin sopimuksiin tehdään muutoksia ja täydennyksiä, Luukkainen sanoo.


Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!