• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kuntayhtymä laiminlöi työllistymistä edistävän koulutuksen – opettajalle korvaus

13.02.2020 - 13.47 Uutinen
Kuvituskuva

SASKY:n koulutuskuntayhtymä ei järjestänyt irtisanomalleen opettajalle työllistymistä edistävää koulutusta. Hallinto-oikeus tuomitsi kuntayhtymän maksamaan opettajalle kuukauden palkan. OAJ:n johtava lakimies pitää päätöstä merkittävä ennakkotapauksena.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus tuomitsi SASKY:n koulutuskuntayhtymän maksamaan ammatilliselle opettajalle kuukauden palkan viivästyskorkoineen ja OAJ:lle oikeudenkäyntikuluja 2 500 euroa. Syynä oli se, ettei kuntayhtymä ollut järjestänyt irtisanotulle opettajalle työllistymistä edistävää koulutusta.

Lain mukaan työnantaja on velvollinen järjestämään työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta viranhaltijalle, joka on irtisanottu taloudellisista tai tuotannollisista syistä, ja joka on ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta.

Tärkeä ennakkotapaus

Opettajaa oikeudessa avustanut OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen pitää hallinto-oikeuden ratkaisua merkittävänä ennakkotapauksena, koska työllistymistä edistävä koulutus on uuteen lainsäädäntöön perustuva velvoite.

— Tämä on hyvä muistutus siitä, että työllistymistä edistävä koulutus on lakisääteinen velvoite, jota työnantajan on noudatettava.

Mikäli joku OAJ:n jäsen on joutunut vastaavaan tilanteeseen, Mustonen kehottaa häntä kääntymään oman luottamusmiehen puoleen.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Maija Kauppila