• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lakkovalmius sata – kiky pois, opet samaan sopimukseen ja ratkaisuja hyvinvointiin

25.01.2020 - 15.52 Uutinen
Kuvituskuva
Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen Educan työmarkkinapaneelissa.

Työmarkkinakevät kiinnostaa. Valtavan Educan suurin sali täyttyi messuvieraista, jotka työmarkkinakeskustelun yleisöäänestyksissä lähes yksimielisesti kannattivat kiky-tuntien poistamista, taputtivat kuuluvasti OAJ:n työtaisteluvalmiudelle ja kaikkien opettajien samalle sopimukselle sekä huusivat pitkälti ”palkka”, kun kysymys oli siitä, mikä eniten lisää omaa hyvinvointia.

Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen, KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja espoolainen luokanopettaja Petra Siltainsuu ehtivät käydä paneelissa läpi työmarkkinakierroksen kipukohtia julkisen talouden ongelmista opettajien työhyvinvointiin. Taputuksin yleisö palkitsi panelistit silloin, kun aiheena olivat kiky, OAJ:n puheenjohtajan sanoma järjestön sataprosenttisesta lakkovalmiudesta ja vaatimus varhaiskasvatuksen opettajien sopimusalasiirrosta.

Kun työmarkkinapaneelia juontaneet MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos äänestyttivät yleisöä kikystä, ei tämän salillisen äänestystuloksessa ollut tulkinnanvaraa. Vihreä lappu tarkoitti kikyn poistamista ja punainen sen rahallista korvaamista. Yleisömeri näytti lähes pelkkää vihreää.  

Yleisön reaktio olikin yhtä vahva kuin OAJ:n puheenjohtajan vaatimus. Olli Luukkaisen mielestä teknologiateollisuuteen jo saadun päänavauksen pitää ilman muuta koskettaa myös muita sopimusaloja.

– Kikyn poistaminen tai kunnon kompensaatio siitä on ennen kaikkea oikeudenmukaisuuskysymys. Meidän väki kelpasi kyllä maksamaan kilpailukyvyn parantamisesta. Nyt kun palkintoja jaetaan, niin mekö emme olisi mukana? Se ei käy, Luukkainen korosti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Raikuvat aplodit lakkovalmiudelle

Luukkainen nosti esiin myös järjestön tavoitteen saada kaikki opettajat samaan sopimukseen. Kuntatyönantajien Jalonen ei lämmennyt varhaiskasvatuksen opettajien sopimusalasiirrolle, mutta OAJ:lle se on yksi neljästä päätavoitteesta. Siis yhtä tärkeä kuin kikyn poisto, palkkavaatimukset ja työhyvinvoinnin lisääminen.

OAJ:n puheenjohtaja korosti myös sitä, ettei järjestön pyrkimyksenä ole sopimusneuvotteluiden kriisiytyminen vaiheeseen, jossa niitä pitäisi käydä Bulevardilla eli valtakunnansovittelijan avulla. Mutta siihenkin järjestö on varautunut.

Kun keskustelua luotsannut Eeva Lehtimäki kysyi, kuinka korkealla lakkovalmius on, Luukkaisen vastaus tuli kuin tykin suusta.

– Se on sata.

Kommentilleen OAJ:n puheenjohtaja sai yleisön raikuvat aplodit.

Maisterin alkupalkka 3000:een

Paneelissa referoitiin myös OAJ:n perjantaina julkaisemaa Taloustutkimuksen selvitystä, jonka mukaan OAJ:n ajamat opettajien alkupalkkasummat ovat suomalaisten mielestä sopivan suuruisia. OAJ:n tavoitteena on palkkaohjelman avulla saada maisterikoulutetun luokanopettajan ja varhaiskasvatuksen opettajan alkupalkka 3000 euroon.

Nykyisillä palkoilla, esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja luokanopettajan alkupalkoilla on pääkaupunkiseudulla vaikea tulla toimeen. Esimerkiksi luokanopettajan alkupalkka on noin 2700 euroa. 

– Se ei riitä pääkaupunkiseudulla asumiseen. Pelkästään siihen menee valtavasti rahaa. Ja syödäkin pitää, se on toinen iso menoerä. Kollegoillani ja muilla tuntemillani opettajilla on ihan sama ongelma. On hankalaa, jos esimerkiksi elää yksin sillä palkalla ja elättää myös paria lasta. Arvostan suuresti heitä, jotka sen pystyvät tekemään, luokanopettaja Petra Siltainsuu sanoi.  

Ei intoa paikalliseen sopimiseen

Paneelissa keskusteltiin myös paikallisesta sopimisesta, jota sekä Markku Jalonen ja Teemu Hassinen kannattivat, mutta jolle Olli Luukkainen ja Petra Siltainsuu eivät juurikaan lämmenneet.

Eikä lämmennyt yleisökään. Kun taas lappuäänestettiin, nostivat ne vihreän lapun, jotka haluavat itse neuvotella palkoistaan. Vain kolmesta neljään vihreää lappua yleisömeressä näkyi.

Valtio avuksi kuntien talousongelmiin

Työmarkkinapaneelin alkupuolen vei puhe kuntien huonosta taloustilanteesta ja muun muassa yt-neuvotteluiden ennätysmäärästä.

– Koko julkinen talous ja kuntatalous ovat aikamoisissa vaikeuksissa. Perussyy sille on kunnille säädettyjen lakissääteisten tehtävien ja niiden rahoituksen välinen suuri epäsuhta. Siitä olemme OAJ:n kanssa samaa mieltä, että tarvitsemme valtiolta lisää perusrahoitusta. Myös kuntien välillä on valtavia eroja, Jalonen sanoi.

– Valtion onkin katsottava peiliin ja vahvistettava kuntarahoitusta ja myös yksityisen koulutuksen rahoitusta, vaati Luukkainen.

Sivistystyönantajien Hassinen muistutti menneistä leikkauksista. Viime aikojen pieni positiivinen vire ja koulutuksen lisärahat eivät vielä riitä alkuunkaan kompensoimaan koulutukselta aiemmin vietyjä 1,5 miljardia.

Petra Siltainsuun suurin huoli on opettajien jaksaminen.

– Ikävä on ollut katsoa, miten opettajat väsähtävät kutsumusammattiinsa. Opettajanhuoneiden puheenaihe on nimenomaan jaksaminen. Tunnen itsekin alan vaihtajia, jotka viimeiseen asti ovat yrittäneet jaksaa. Palkankin pitäisi korreloida nimenomaan ammatin kuormittavuuden kanssa, hän sanoi.

Juttu jatkuu Petra Siltainsuun kuvan jälkeen

Luukkainen totesi, että työmarkkinapöydistä haetaan kevään aikana yhteistä näkyä työhyvinvoinnin edistämiseen.

–Esimerkiksi mentoroinnista ja uraa aloittavan tukemisesta pitää tehdä myös keskitettyjä ratkaisuja, Luukkainen sanoi.

Katso OAJ:n Facebookista työmarkkinakeskustelun tallenne.

Teksti: Airi Vuolle
Kuvat: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!