• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lappajärvi ja Nousiainen luopuivat opetushenkilöstön lomautuksista

17.08.2020 - 19.18 Uutinen
Kuvituskuva

Eteläpohjalainen Lappajärvi ja varsinaissuomalainen Nousiainen ovat peruneet opetushenkilöstön lomautusaikeensa. Kumpikin kunta perustelee lomautuksista luopumista sillä, että ne eivät halua vaarantaa poikkeusolojen perusteella maksettuja valtionavustuksia.

Ylimääräisillä valtionavuksilla piti paikata etäopetusaikana syntyneitä oppimisvajeita. Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt kunnilta selvitystä opettajien lomautuksista, jotta se voi arvioida ylimääräisten avustusten takaisinperintää.


Nousiaisten kunnanhallituksen esittelyssä 17.8. luetellaan koko joukko muitakin perusteluja, miksi opetushenkilöstö tulisi jättää lomautusten ulkopuolelle. Haittana mainitaan muun muassa opetusryhmien yhdistäminen, mikä olisi väistämätöntä lomautusoloissa.


Pääluottamusmies Mika Martikkala kiittää Nousiaista opettajien lomautusten hyötyjen ja haittojen uudelleen arvioinnista.

– Lomautusten piti olla 7 päivää ja ne on nyt peruttu kokonaan kunnanhallituksen yksimielisellä päätöksellä. Nousiaisissa ei haluttu aiheuttaa haittaa opetukselle, vaan turvata opetussuunnitelman mukainen opetus. Tilannetta pohdittiin siis uudelleen oppilaiden eduksi. Toki ratkaisuun vaikutti myös riski valtionavustusten menettämisestä.

– Kolme virkarehtoria ehdittiin lomauttaa kesällä 12 päiväksi, ja valitettavasti myös varhaiskasvatuksen opettajat lomautettiin. Opetushenkilöstöä Nousiaisissa on noin 75, ja se saa nyt kuitenkin työrauhan syksyksi, Martikkala toteaa.

Lappajärvellä opetushenkilöstön lomautusten peruutuspäätös tehtiin 10.8. Lomautuspäiviä olisi ollut viisi, ja ne olisivat koskeneet noin 40:tä perusopetuksen ja lukion opettajaa.

– Jos lomautukset olisivat alkaneet pyöriä, olisi vielä repaleisempaa. Kouluissa on muutenkin hankalaa, kun ihmiset joutuvat jäämään kotiin pienemmistäkin oireista. Väkeä on flunssassa ja odottamassa koronatestin tulosta. Tähän ei todellakaan olisi kaivattu päälle vielä lomautusta, opettajien luottamusmies Annaleena Rauma puuskahtaa.

Lappajärvellä työnantaja harkitsi jo viime keväänä, että jos valtiolta saadaan ylimääräistä avustusta, lomautuksia ei ehkä sittenkään tarvita.

Lomautusten peruuttajia odotetaan lisää

OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto uskoo, että opetushenkilöstön lomautusten peruutuksia tulee lisää tai osa kunnista saattaa jättää tehdyn päätöksen toimeenpanematta.

– Lomauttajakunnat pelkäävät aiheesta, että ne joutuvat maksamaan ylimääräiset valtionavustukset takaisin. Ne pelaavat uhkapeliä lasten ja nuorten oppimisedellytysten sekä opiskelun turvallisuuden kustannuksella. Nyt muutoinkin epävarma, oletettu taloushyötykin on kuihtumassa kasaan.

– Opetushenkilöstön lomautuksilla ei pelasteta yhdenkään talousvaikeuksissa olevan kunnan taloutta. Sen sijaan niillä aiheutetaan suurta haittaa oppijoille ja pilataan suunnitelmallinen koulutyö pitkäksi aikaa, Tuomisto huomauttaa.

Seuraa opetusalan lomautustilannetta täältä.

Teksti: Heikki Sahlman

Kuva: Leena Koskela