• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lappeenranta ketjutti laittomasti – korvauksia opettajalle ja OAJ:lle

22.05.2020 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Lappeenranta joutuu maksamaan määräaikaisuuksien ketjuttamisesta opettajalle kymmenen kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen. Määräaikaisia virkamääräyksiä oli ollut peräkkäin kahdeksan ja niistä seitsemän perusteettomia.

Itä-Suomen hallinto-oikeus velvoitti Lappeenrannan kaupungin maksamaan 10 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen opettajalle, joka oli otettu määräaikaisiin virkasuhteisiin toistuvasti ilman lainmukaista perustetta.

Opettajalle oli annettu kahdeksan perättäistä määräaikaista luokanopettajan tai päätoimisen tuntiopettajan virkamääräystä lukuvuosina 2010–2018. Viikkotyöaika oli kaikissa määräyksissä vähintään luokanopettajan opetusvelvollisuuden määrä eli 24 opetustuntia. Määräaikaisuuden perusteeksi oli viimeistä lukuun ottamassa ilmoitettu oppilasmäärien väheneminen ja palveluverkkomuutokset. Viimeisen määräaikaisuuden perusteena oli sijaisuus.

Perustetta määräaikaisuuksille vuosina 2010–2017 ei hallinto-oikeuden mukaan ollut. Hallinto-oikeuden tietoon ei ollut tullut sellaisia kaupungin päätöksiä, jotka olisivat vaikuttaneet määräaikaisiin virkoihin nimitetyn luokanopettajan työn jatkuvuuteen ja pysyvyyteen. Määräaikaisuuksia ei voi hallinto-oikeuden mukaan perustella myöskään sillä, että oppilasmäärän väheneminen mahdollisesti aiheuttaa yleisen tarpeen supistaa toimintaa tulevaisuudessa.

Lukuvuoden 2017–2018 määräaikaisuuden hallinto-oikeus katsoi perustelluksi, koska kyse oli ollut vakinaisen viranhaltijan sijaisena toimimisesta.

OAJ edusti opettajaa hallinto-oikeudessa. OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen on tyytyväinen hallinto-oikeuden päätökseen ja toivoo, että kaupunki ottaa päätöksen vakavasti ja selvittää omatoimisesti mahdollisesti muut vastaavanlaiset ketjutustapaukset kaupungissa ja ryhtyy tarvittaessa pikaisiin vakinaistamistoimiin. Lappeenranta määrättiin maksamaan OAJ:lle 3 000 euron oikeudenkäyntikulut. 

Epäiletkö määräaikaisuuden perustetta? Luottamusmies auttaa

Määräaikaisuudet ovat opetusalalla edelleen yleisiä. OAJ riitauttaa oikeudessa joka vuosi 10–20 ketjuttamistapausta. Lakipalvelut kuuluvat OAJ:n jäsenetuihin.

Jos opettaja epäilee, että hänen virka- tai työsuhdettaan on ketjutettu perusteettomasti, hänen kannattaa olla yhteydessä omaan luottamismieheen. Luottamusmies on paras asiantuntija selvittämään asiaa ja konsultoi tarvittaessa OAJ:n lakimiehiä.

Perustietoa määräaikaisuudesta ja sen perusteista löytyy myös OAJ:n verkkosivujen  Työelämäoppaasta.