• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lasten oikeuksien toteutumisen edellytys on terveet opettajat 

16.12.2020 - 12.32 Uutinen
Kuvituskuva

Korona-aika on tuottanut epätasa-arvoa sulkemalla kouluja ja asettanut näin kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat entistä heikompaan asemaan. OAJ:n solidaarisuustyön kokonaisuudesta vastaava järjestöpäällikkö Jenni Arnkil iloitsee Unicefin ja muiden kansainvälisten järjestöjen eilisistä kannanotoista, joissa vaaditaan opettajille koronarokotetta ensimmäisten joukossa, jotta lasten tulevaisuus voidaan turvata.

Koronapandemia on sulkenut kouluja ympäri maailmaa ja arviolta lähes 1,5 miljardia lasta on jäänyt väliaikaisesti ilman opetusta pandemian aikana. Tilanne on ollut haastava myös Suomessa, mutta opetushenkilöstön ponnistelujen tuloksena koulut on pidetty auki ja opetusta on annettu tilanteen mukaan sekä lähi- että etäopetuksena.   

— Lasten oikeus koulutukseen rakentaa tulevaisuutta ja vahvistaa demokratiaa. Oikeuksien toteutumisen edellytys ovat terveet opettajat, jonka vuoksi opettajien on oltava rokotuslistan kärkipäässä kaikkialla maailmassa, OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil toteaa.  

Korona on jo aiheuttanut epätasa-arvoa, kun monissa maissa kouluja on suljettu pitkiksi ajoiksi kokonaan. Myös Suomessa etäopetus on lisännyt oppijoiden välisiä eroja, vaikka opetusta pystyttiinkin jatkamaan käytännössä keskeytyksettä. Varhaiskasvatuksen keskeytyksetön jatkuminen on ollut myös yhteiskunnan toimivuuden kannalta avainasemassa.  

— Opettajien nopealla rokottamisella voidaan turvata mahdollisimman tasa-arvoisen oppimisen mahdollisuus kaikille lapsille ja nuorille, kun mahdollisuus lähiopetukseen säilyy, Arnkil toteaa.  
On hyvä myös muistaa, että maailman lasten koulunkäynti vaikuttaa pitkällä aikavälillä meihin kaikkiin. Koulutukseen panostaminen vahvistaa globaalisti vakautta ja demokratiakehitystä.  

OAJ on tehnyt vuosia solidaarisuustyötä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten puolesta. Tänä syksynä opettajat lahjoittivat ennätykselliset 58 926 euroa maailman lapsille Nenäpäiväkeräyksessä.   

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela