Lapin yliopistossa kärjistyivät piinaviikot, kun yt-neuvottelujen tuloksesta kerrottiin pääsiäisen alla. Irtisanottavien määrä tiedetään, mutta perusteita ei. Henkilöstön edustajat saivat vähennettyä irtisanottavien määrää. Lenita Hietasen mielestä yt-prosessia leimasi silti turha kiireen maku, eikä henkilöstöä kuultu riittävästi.
Lapin yliopiston opetus- ja tutkimushenkilökunnasta vähennetään yhteensä 17 henkilöä, joista kahdeksan irtisanotaan. Muista yksiköistä työ loppuu 22 henkilöltä, joista irtisanotaan kahdeksan. Ensi viikolla kerrotaan, ketkä saavat lähteä.
Tieto yt-neuvottelujen tuloksesta tuli henkilökunnalle sähköpostissa pääsiäisen alla viime viikon keskiviikkona kello 15.
Lapin yliopiston opetusalan yhdistyksen puheenjohtaja, musiikkikasvatuksen yliopistonlehtori Lenita Hietanen ihmettelee ajankohtaa.
– Miksei asian kertomisessa voitu odottaa pääsiäisen jälkeiseen tiistaihin?
Yhdistyksen jäsenet ovat ottaneet yhteyttä Hietaseen ja kyselleet, onko hänellä tietoa niistä perusteista, joilla irtisanomiset tullaan tekemään, ja ketkä ovat olleet näitä perusteita päättämässä.
– Minun on pitänyt vastata, että minä en tiedä, eikä kukaan muukaan tunnu tietävän. Meillä eletään jännityksessä, sillä irtisanotuille tullaan ilmoittamaan asiasta ensi viikolla.
Rehtori Antti Syväjärvi pahoitteli tiedotteessaan sitä, että yliopisto joutuu irtisanomaan hyviä työntekijöitä.
– Siinä mielessä kuka tahansa on tulilinjalla. Yhdistyksestä olen pyrkinyt lähettämään tsemppikirjeitä ja reaaliaikaisia tiedonantoja ja -muruja mahdollisimman jouhevasti eteenpäin, muuta ei ole oikein voinut tehdä.
Kahteen lisäviikkoon ei suostuttu
Yt-neuvottelut alkoivat tammikuussa, ja henkilöstöltä kysyttiin ehdotuksia säästöjen löytämiseksi.
Opetus- ja tutkimushenkilöstön asema otettiin kuitenkin käsittelyyn vasta maaliskuun lopulla. Hiihtoloman ja koronakriisin takia tuhraantui pari viikkoa, joiden aikana yt-neuvotteluissa ei tapahtunut juuri mitään.
– Meille ei jäänyt aikaa tehdä tarkentavia esityksiä. Henkilöstöjärjestöt pyysivätkin lisäaikaa, mutta siihen ei suostuttu, Lenita Hietanen sanoo.
Hietasen mielestä yt-neuvotteluja on leimannut turhan kiireen maku.
– Meiltä on eläköitymässä vuoteen 2024 mennessä noin sata henkilöä, ja myös tämä lähitulevaisuus olisi pitänyt huomioida paremmin neuvotteluissa. Lisäksi niiden työtehtävien, joista ihmiset sanotaan irti, pitää olla todella sellaisia, joita ei enää tarvita – emmekä me tiedä, mitä nämä työtehtävät ovat, Hietanen ihmettelee.
Verkkotapaamisessa jaettiin ohjeita
JUKO, Pro ja JHL järjestivät kaikille Lapin yliopistossa työskenteleville eilen keskiviikkona verkkotapaamisen, johon osallistui satoja työntekijöitä.
Tapaamisessa pääluottamusmiehet kertoivat yt-neuvottelujen kulusta ja kritisoivat sitä, että työnantaja ei tuonut kaikkia henkilöstövaikutuksia keskusteltavaksi neuvottelupöytään.
Liittojen asiantuntijat antoivat ohjeita siitä, mitä pitää tehdä, jos irtisanominen osuu omalle kohdalle.
– Täytyy muistaa, että yliopisto tekee irtisanomiset tuotannollis-taloudellisilla perusteilla, eivätkä nämä syyt ole henkilökohtaisia. Irtisanomisen kohdalle osuminen on kova paikka eikä silloin ei tarvitse jäädä yksin, muistuttaa OAJ:n yliopistoasiamies Hanna Tanskanen.
Irtisanottavien työvelvoite päättyy huhtikuussa. Muut vähennykset yliopisto toteuttaa voimaan asteittain kesäkuuhun 2021 mennessä.
Yliopisto laskee säästävänsä näin 2,3 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi henkilöstöltä tulleiden säästöesitysten kautta säästyy vuosittain noin 170 000 euroa.
– Onneksi pääluottamusmiehet ja henkilöstö ovat olleet aktiivisia ja löytäneet säästökohteita ja muita keinoja, joilla irtisanottavien määrää on saatu vähennettyä työnantajan alkuperäisestä esityksestä, Tanskanen kommentoi.
Toimi näin, jos sinut irtisanotaan
- Jos saat kutsun irtisanomista koskevaan kuulemistilaisuuteen, ota yhteyttä luottamusmieheen ja pyydä hänet mukaan kuulemistilaisuuteen.
- Työnantajan tulee antaa sinulle tiedoksi irtisanomista koskeva ilmoitus. Ilmoituksen tiedoksiannosta käynnistyy irtisanomisaika, joka määräytyy työsuhteesi kestoajan perusteella. Luottamusmieheltä saamamme tiedon mukaan irtisanotuilla ei ole työntekovelvoitetta irtisanomisajalla. Työskentelyn päättymiseen liittyvistä käytännön asioista saat ohjeet työnantajalta ja luottamusmieheltä.
- Juko järjesti 15.4.verkkotapaamisen, jossa pääluottamusmiehet ja eri liittojen asiantuntijat kertoivat yt-neuvotteluista ja jäsenten oikeusturvasta. Mikäli et päässyt osallistumaan tapaamiseen, sinun kannattaa tutustua tapaamisesta tehtyyn tallenteeseen. Linkki tallenteeseen lähetetään sähköpostilla jokaiselle Lapin yliopiston jäsenellemme.
- Lisäkysymykset OAJ:ssa yliopistoasiamies Hanna Tanskanen (hanna.tanskanen@oaj.fi) tai työmarkkinalakimies Eija Mali (eija.mali@oaj.fi)
Teksti: Tiina Tikkanen
Kuva: Leena Koskela