• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n sähköisissä jäsenpalveluissa on käyttökatko tiistaista 1.6. klo 16 tiistaiaamuun 15.6.  Lue lisää. Huom! Yhteydenottolomakkeet toimivat normaalisti!

Lomauttamista helpotetaan yksityissektorilla määräaikaisesti

19.03.2020 - 18.23 Uutinen
Kuvituskuva

Yksityissektorin työsuhteisten lomauttamista helpotetaan korona-viruksen aiheuttamien poikkeusolojen takia. Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat jättäneet yhteisen esityksen määräaikaisesta työlainsäädännön höllentämisestä. Lakimuutokset olisivat määräaikaisia vuoden 2020 loppuun, ja eduskuntaan hallituksen lakiesitys voisi ehtiä jo 20.3.

Työnantajille lainmuutos tuo helpotuksia, joiden vastineeksi lomautetuksi ja työttömäksi joutuneiden työntekijöiden sosiaaliturva paranee, kun työttömyysturvan omavastuupäivät poistuvat.

Yt-lainsäädäntö edellyttää nykyisin 14 vuorokauden tai kuuden viikon neuvotteluaikoja lomautuksen pituudesta riippuen. Molemmat neuvotteluajat lyhenisivät viiteen päivään. Muutos auttaisi niitä yrityksiä, joiden työt ovat loppuneet ja tulovirta ehtynyt.

Järjestöt korostavat, että lomauttaminen ja irtisanominen on kuitenkin vasta viimeinen vaihtoehto. Työnantajien on ensisijaisesti katsottava, löytyykö vähentyneen työn tilalle muuta työtä tai koulutusta.

Kaavaillut työsopimuslain, yritysten yt-lain sekä työttömyysturvalain muutokset tulevat koskemaan tämänhetkisen tiedon mukaan vain yksityissektorin työsuhteita.

Kuntien tilanne elää

OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto toivoo, etteivät kunnat ainakaan keinottelisi koronalla. Eräät kunnat ovat suunnitelleet jo aiemmin päätettyjen lomautusten aikaistamista koronan varjolla.

–Kaikkien pitäisi nyt toimillaan luoda vakautta ja luottamusta yhteiskuntaan ja viranomaisiin, kuten pääministeri on useasti muistuttanut. Opetusalan väki työskentelee jo valmiiksi korkeapaineessa, kun se yrittää turvata opetuksen jatkumisen parhaansa mukaan. Enempää epävarmuutta ei kaivata.

–Lähiopetuksen korvaaminen uusilla käytännöillä on lisännyt useimpien opettajien, rehtorien ja esimiesten työmäärää. Töitä tehdään täysipainoisesti, vain työn tekemisen tapa on muuttunut, Tuomisto kuvaa.

Useat kunnat ovat viime päivinä ilmoittaneet yt-neuvottelujen käynnistämisestä. Tilanne muuttuu Tuomiston mukaan nyt päivittäin. OAJ seuraa tiiviisti tilannetta ja ohjeistaa luottamusmiehiä.

OAJ:n työssäkäyvistä jäsenistä työsuhteisia on noin 27 000, joista reilut 14 000 on kuntien palkkalistoilla.

Palaamme lakimuutosten vaikutuksiin myöhemmissä uutisissa.

 

teksti: Heikki Sahlman

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!