• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lomautusaalto uhkaa yksityisiä päiväkoteja – OAJ tukee jäseniään

24.03.2020 - 16.29 Uutinen
Kuvituskuva

Yksityiset varhaiskasvatuspalvelujen tuottajat suunnittelevat laajoja lomautuksia, kun lapsimäärät päiväkodeissa vähenevät koronaepidemian vuoksi. OAJ vaatii työnantajia luopumaan lomautusaikeista. Järjestö on poikkeusoloissakin jäsentensä tukena.

Yksityiset päiväkotiketjut suunnittelevat lomauttavansa henkilöstöään pikavauhtia. Syynä on koronaviruksesta johtuva suunnitteilla oleva määräaikainen lakimuutos, joka mahdollistaisi lomautukset nopeammassa ajassa. Vielä lakia ei olla muutettu, vaan työnantajien pitää noudattaa voimassa olevan yhteistoimintalain velvoittamaa menettelyä ja työsopimuslain lomautusilmoitusaikoja.

Työmarkkina-asiamies Timo Mäki kertoo, että OAJ:hin on tullut paljon yhteydenottoja huolestuneilta jäseniltä. OAJ onkin jo ryhtynyt toimiin jäsentensä tukemiseksi.

Yhteyshenkilöitä tarvitaan

Koska luottamusmiehiä on yksityisellä puolella vain vähän, Mäki kehottaa OAJ:n jäseniä kiireesti valitsemaan joukostaan yhteyshenkilön, jonka avulla OAJ:n edunvalvonta saa mahdollisimman paljon tietoa siitä, miten työnantaja toimii ja voi auttaa jäseniä tehokkaammin.

Yhteyshenkilöitä on Mäen listalla jo kymmeniä, mutta lisää kaivataan edelleen, jotta verkostosta saadaan mahdollisimman kattava. 

— Rakennamme lakitiimimme kanssa jäsenillemme ohjeistusta, joka tarjoaa suojaa varhaiskasvatuksen opettajille ja päiväkodin johtajille lomautus- ja irtisanomistilanteissa. Ammattitaitoisista työntekijöistä on pidettävä kiinni myös vaikeissa poikkeusoloissa.

Lomautusten sijaan aikaa sak-tehtäviin

Timo Mäki kertoo, että osa yksityisistä päiväkotiketjuista on jo laittanut lomautuksen vireille voimassa olevan lain perusteella. Silloin lomautuksista pitää ilmoittaa vähintään 14 vuorokautta etukäteen.

Toiset odottelevat lähipäivinä voimaan tulevaa uutta lakia, joka lyhentää varoajan viiteen päivään.

—  Lomautuksiin ei tarvitse mennä, vaikka lapsia olisi vähemmän eikä henkilöstöä tarvita työpaikalla. Opettajat ja johtajat voivat tehdä etänä esimerkiksi lakisääteisiä suunnittelu-, arviointi ja kehittämistehtäviä, tarkistaa lasten varhaiskasvatussuunnitelmia, arvioida yksikkönsä ja tiiminsä toimintaa tai suunnitella tulevaa.

Mäki ehdottaa, että jos opettaja joutuu koronaepäilyn vuoksi karanteeniin, hän voi tehdä suunnitelmia ja ohjeita sijaiselleen. Kun opettaja palaa työpaikalle karanteenin jälkeen, häneltä ei saa vähentää sak-työaikaa, vaikka hän olisi tehnyt sak-tehtäviä karanteeniaikanaan. 

Mäki lupaa, että OAJ tekee kaikkensa jäsentensä auttamiseksi lomautusaallossa.

– Vetoamme myös työnantajiin, jottei käy niin, että yksityiset sulkevat ovensa ja lykkäävät lapset kuntien vastuulle.

Hallitus kertoi uusista lomautusohjeista viime perjantaina. Uudet ohjeet koskevat vain yksityisiä, eivät kuntien päiväkoteja. Lakimuutokset olisivat määräaikaisia ja voimassa vuoden 2020 loppuun.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

Jutun alkuun on lisätty 25.3. kello 18.30 tarkennus siitä, että uudet lomautusohjeet eivät ole vielä voimassa.

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!