• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lomautuskaaos torjuttiin Oulussa – opettajien sinnikäs vaikuttaminen avainasemassa

20.05.2020 - 13.08 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n Oulun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Kettunen toimi aktiivisesti lomautusten torjumiseksi.

Oulun koko opetusalaa syksyllä uhannut kaaos väistyi, kun kaupunginhallitus päätti maanantaina perua kaupunginjohtajan esittämät lomautukset. Huojentavan päätöksen taustalla oli OAJ:n paikallistoimijoiden sitkeää vaikuttamistyötä mutta myös yksittäisten opettajien spontaania aktiivisuutta: esimerkiksi päiväkodin kahvitauolla alkunsa sai lomautusten vastainen adressi.

Kaupunginjohtajan esityksen mukaan Oulun kaupungin koko henkilöstö olisi lomautettu syksyn aikana 14–28 päivän ajaksi. OAJ:n Oulun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Kettunen sanoo, että lomautukset olisivat johtaneet kaaosmaiseen tilanteeseen opetusalalla. 

 Siinä tultaisiin varmasti laittomiin tilanteisiin. Lisäksi okysymys turvallisuudesta ja kolmanneksi myös henkilöstön jaksamisesta. 

OAJ:n viesti tavoitti päättäjät 

Nopeiden lomautusten sijaan kaupunginhallitus päätti käynnistää viiden kohdan toimenpideohjelman talouden tervehdyttämiseksi. Kettunen sanoo, että tilanne on edelleen vaativa ja huolestuttava, mutta heti syksyllä ei olla ajamassa karille. Toimenpideohjelmassakin on henkilöstöön ja toimintaan kohdistuvia säästöjä.  

Kettunen arvioi, että OAJ:n rooli lomautusten vastaisessa työssä oli järjestöistä keskeisin, jos katsotaan julkista keskustelua ja päättäjiltä tullutta palautetta. 

Kettusen oma tehtävä puheenjohtajana oli vaikuttaa valtuutettuihin ja kaupunginhallitukseen. Käytännössä työ oli puhelinsoittoja, sähköposteja ja julkisia kannanottoja. Paikallisyhdistyksen hallituksella on käytössä ”kummipäättäjämalli”, jossa jokaisella hallituksen jäsenellä on tietyt päättäjät, joihin pitää yhteyttä eri asioissa. 

 Tämä on mielestäni hyvä toimintatapa, viesti saavuttaa päättäjät kattavasti. 

Lue lisää Oulun toimintatavasta 22.5. ilmestyvästä Opettaja-lehdestä! 

Perustelujen lista auttaa vaikuttamaan 

Lomautusaikeissa ratkaiseva käännekohta asettui Kettusen mielestä viime viikon loppupuolelle. Yt-neuvottelut päättyivät torstaina erimielisyyteen. Kun tuli tieto, että kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina, Kettunen laati paikallisyhdistyksen jäsenille tiukkasävyisen viestin. Siinä on mukana seikkaperäinen lista perusteluita siitä, miksi lomautukset ovat väärin. 

 Ihmisten on helppo lähteä vaikuttamaan, kun ei tarvitse miettiä, miten perustelevat, vaan on valmis pohja. Koen, että perustelujen antaminen kuuluu vahvasti puheenjohtajan tehtäväänSe, että vain sanoo, että ”koettakaa vaikuttaa”, ei auta. 

Jäsenistö aktivoitui ottamaan yhteyttä päättäjiin, ja Kettunen uskoo, että yhteydenottojen volyymi kävi sen verran suureksi, että päättäjien oli pakko pysähtyä miettimään. 

Päiväkodin kahvitauko poiki adressin 

Rajut lomautussuunnitelmat herättivät opettajissa taistelutahtoa monella rintamalla. 

Yksi lomautuksia vastaan aktiivisesti vaikuttaneista opettajista oli varhaiskasvatuksen opettaja Susa Vikeväkorva, joka on myös vihreiden kaupunginvaltuutettu.  

Vikeväkorvan työpaikalla Kolistajantien päiväkodissa tuli perjantaina kahvitauolla puhetta uhkaavista lomautuksista ja siitä, että jotain tarvitsisi tehdä.  

– Päätimme tehdä kaupunginhallitukselle vetoomuksen varhaiskasvatuksen ammattilaisilta, ja minä otin härkää sarvista, Vikeväkorva kertoo. 

Napakasti muotoiltu vetoomus laitettiin kiertämään tutuille, ja se oli tarkoitus laittaa eteenpäin sunnuntaina. Nimiä kertyi aluksi 111.  

 Meille tuli paljon kyselyitä, että voisivatko muutkin allekirjoittaa, ja päätin sitten lauantaina tehdä adressin. En olisi odottanut, että se leviää niin nopeasti. Puskaradio ja some olivat isossa roolissa. 

Verkkopalvelussa kerättyyn adressiin tuli lähes 500 allekirjoitusta. 

– Se oli hyvin käytetty kahvitauko, Vikeväkorva sanoo. 

Vikeväkorva muistuttaa, että Oulussa ei voida huokaista helpotuksesta. Kaupunginhallituksen päättämä toimenpideohjelma pitää sisällään isoja leikkauksia henkilöstökustannuksiin. 

– On täysin kuntapäättäjien käsissä, onko mahdollista toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta ja opetusta. Kuntavaalit ovat ovellaKuntapäättäjillä on tosi iso rooli varhaiskasvatuksen ja opetuksen puolustamisessa. 

Teksti: Heta Lievonen
Kuva: Maiju Pohjanheimo

 

Lue lisää lomautuksista ja niiden torppaamisesta! 

  • OAJ vaikuttaa vahvasti sen eteen, että opettajien lomautuksia ei käytettäisi säästökeinona. OAJ:n työelämäopaasta löydät perustietoja lomautuksista ja yt-menettelystä.  
  • Jos työnantaja harkitsee henkilöstön lomauttamista, tulee asia käsitellä yhteistoimintamenettelyssä ennen päätöksen tekemistä. Lomautukseen liittyvissä kysymyksissä ja huolissa kannattaa olla aina yhteydessä omaan luottamusmieheen. 
  • OAJ kokoaa vastauksia jäsenten koronaa koskeviin kysymyksiin osoitteeseen oaj.fi/koronavirus. Sieltä löytyy myös lomautuksiin liittyviä vastauksia. Tutustu!