• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Luukkainen: OAJ etsii yhä sopimusratkaisua – pahimmillaan sovittelun solmut voivat johtaa lakkosyksyyn

17.04.2020 - 18.06 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ ja neuvottelujärjestö JUKO hakevat edelleen sopimusratkaisua vähintään huhtikuun loppuun mennessä, vaikka kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten sovittelua käydään melko takkuisissa tunnelmissa. Ratkaisu ei ole yksin OAJ:n ja JUKOn käsissä, vaan pahimmillaan jatkoneuvottelut ja uudet sopimusratkaisut siirtyvät syksyyn. Silloin lakot ovat hyvin todennäköisiä myös opetusalalla.

Kunnan pääsopijajärjestöt ovat käyneet valtakunnansovittelijan johdolla neuvotteluja huhtikuun alusta lähtien. Kunta-alan työehtosopimukset päättyivät jo 31. maaliskuuta.

Opetusalalla moni tekee töitä nyt todella poikkeuksellisilla tavoilla ja poikkeuksellisissa oloissa.

– Opettajat ansaitsevat työrauhan ja sopimukset, joissa otetaan oikeudenmukaisesti huomioon heidän työnsä arvo nyt ja kriisin jälkeen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Kunta-alan yhteisiä sovitteluaikoja on nyt lähes päivittäin torstaihin 23.4 saakka. Tuolloin katsotaan etenemistä.

– Yhtä neuvotteluosapuolta lukuun ottamatta sovittelija, Kuntatyönantaja ja muut pääsopijajärjestöt ovatkin sitoutuneet pyrkimykseen saada koko kunta-alan sopimusneuvottelut päätökseen huhtikuun loppuun mennessä. JUKO ja OAJ ovat sitä mieltä, että ainoastaan sopimuksilla saamme vakautta työn tekemiseen ja parannusta palkkoihin ja palvelussuhteeseen. Kaikki kiistakysymykset ovat kuitenkin toistaiseksi edelleen auki, yhdenkään sopimuskohdan osalta ei ratkaisu ole valmiimpi kuin viikko sitten, Luukkainen sanoo.

Sovittelussa kaikkien kunnan sopimusten perusta

Kaikkien kunta-alan työntekijöiden sopimusratkaisut ovat kiinni sovitteluratkaisusta, myös opettajien sopimus.

– Mukana on koko kunta-alan sopimusjärjestelmää koskeva pääsopimus, jossa määritellään muun muassa sopijajärjestöt ja sopimusalat. Sovittelussa käsitellään niin kiky-tuntien kohtaloa kuin järjestöjen omia tavoitteita, kuten OAJ:n tavoitetta saada varhaiskasvatuksen opettajat samaan sopimukseen muiden opettajien kanssa, Luukkainen sanoo.

Jos sovittelussa ei päästä ratkaisuun ennen kuun vaihdetta, on Luukkaisen mukaan todennäköistä, että ratkaisut siirtyvät syksyyn. Se tarkoittaisi muun muassa sitä, ettei sopimuksia synny myöskään opetusalan omalle OVTES-alueelle, sopimuskorotuksia ei tule maksuun ja kiky-tunnit pysyvät koko kunta-alalla voimassa entisessä muodossaan. Myöskään neuvottelurakenteisiin ei tule muutoksia. Silloin myös varhaiskasvatus jatkaisi toistaiseksi osana kunnan yleistä sopimusta.

– Itse pidän tällaista tulosta erittäin valitettavana, mutta myös hyvin todennäköisenä. JUKO tavoittelee hyvin vahvasti sitä, että sopimusratkaisu saadaan aikaan nyt keväällä, mutta mitä tahansa ehtoja emme tietenkään voi hyväksyä.

Neuvottelujen pitkittyminen kasvattaa lakkoriskiä

Jos sopimusneuvottelut siirtyvät syksyyn, koko kunta-alan ja samalla myös opetusalan lakkojen todennäköisyys kasvaa selvästi.

– Tähänkin vaihtoehtoon kannattaa alkaa valmistautua. Jos pääpöydässä ei päästä lähiviikkoina sopuun, ei neuvottelutilanne muutu ainakaan helpommaksi. Silloin saattavat lakot nousta ainoaksi tavaksi saada edes yleisen linjan mukaisia sopimuksia.

Kunta-alan sopijaosapuolia ovat KT Kuntatyönantajien lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, johon OAJ kuuluu, Julkisen alan unioni JAU sekä Sosiaali- ja terveysalan Sote ry.

 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!