• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Maanantaina lisätietoa kevään opetusjärjestelyistä – Luukkaiselta idea yksinäisyyden vähentämiseen

26.03.2020 - 15.29 Uutinen
Kuvituskuva

Vaikka Suomi on poikkeusoloissa, opetusta jatketaan lukuvuoden loppuun. Miten? Siitä valtioneuvosto päättää maanantaina. Moni joutuu poikkeusoloissa viettämään kuukausia yksin kotonaan. Taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön etäopetukseen satsaaminen voisi helpottaa tilannetta, Olli Luukkainen ehdottaa.

Opetus on kaikilla koulutusasteilla enemmän tai vähemmän poikkeusoloissa. Valtioneuvoston päätöksillä lähiopetus on karsittu minimiin. Pientenkin lasten vanhempia on pyydetty pitämään lapset kotona, jos suinkin mahdollista. 

Maanantaina 30.3. valtioneuvoston on määrä päättää ja kertoa, miten opetus järjestetään loppukevään ajan. Tämänhetkiset päätökset nimittäin ulottuvat vain huhtikuun puoliväliin, vaikka esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että epidemia kestää neljästä kuuteen kuukautta.

–Maanantaina siis kuulemme, kuinka kauan opetus on meillä poikkeusoloissa ja mitä se tarkoittaa opetuksen järjestämisen kannalta. On tietenkin tärkeää huomioida terveysviranomaisten näkemykset, kun arvioidaan, mikä on paras tapa toisaalta estää viruksen leviämistä ja toisaalta edistää oppimista. Itse olen sillä kannalla, että järkevintä olisi saman tien päättää, että keväällä ei enää anneta lähiopetusta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

On tärkeää huomioida terveysviranomaisten näkemykset, kun arvioidaan, mikä on paras tapa toisaalta estää viruksen leviämistä ja toisaalta edistää oppimista.

Opetusta ei ole keskeytetty eikä keskeytetä

Olli Luukkainen keskusteli tulevista opetusjärjestelyistä tänään yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen, työnantajajärjestöjen sekä Kuntaliiton edustajien kanssa. 

– Korostamme kaikki sitä, että vaikka lähiopetuksesta on pitkälti siirrytty muihin opetusjärjestelyihin, opetusta ei suinkaan olla lopetettu. Eli kun nyt eri puolilla pohditaan, että onko esimerkiksi jonkin oppiaineen opetus keskeytetty, niin ei ole. Opetus jatkuu, vaikka se pääasiassa annetaankin etänä, Luukkainen sanoo.

Kun nyt eri puolilla pohditaan, että onko esimerkiksi jonkin oppiaineen opetus keskeytetty, niin ei ole.

Hänen mukaansa ministeriötä myöten löytyy ymmärrystä sille, että poikkeusoloissa ei voida käydä läpi kaikkia opetussuunnitelmiin kirjattuja asioita. 

– Ministeri Andersson totesi, että kaikki opetus annetaan, mitä annettavissa on.  Opettajien ja rehtoreiden onkin tärkeää olla armollisia itselleen. Tehdään, mikä voidaan, Luukkainen sanoo.

Varmistetaan riittävä tuki poikkeusolojen jälkeen

Julkisuudessa on esiintynyt huolta siitä, pysyvätkö kaikki lapset mukana opetuksessa, kun he eivät osallistu lähiopetukseen. Opetusministeri Li Andersson onkin nostanut esiin saman kuin OAJ: poikkeusolojen jälkeen pitää antaa riittävästi tukea heille, jotka sitä tarvitsevat.

– Jo nyt pitää alkaa valmistautua koronan jälkeiseen aikaan. On välttämätöntä varata resursseja siihen tukeen, jota osa oppilaista tarvitsee saavuttaakseen tason, jolla lukuvuoden päättyessä pitää olla, Luukkainen toteaa.

Etäopetuksen vahvistamisesta tukea yksinäisille

Luukkainen nosti tapaamisessa esiin huolen esimerkiksi lasten harrastusmahdollisuuksien kaventumisesta ja ikäihmisten yksinäisyydestä poikkeusoloissa. Ratkaisuksi hän ehdotti taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön hyödyntämistä.

– Kun lasten harrastusmahdollisuudet ovat nyt kovin rajattuja, pitäisi taiteen perusopetuksen etätarjontaa laajentaa sen sijaan, että opetusta nyt supistettaisiin. Mahdollisuus osallistua taiteen perusopetukseen toisi ryhtiä ja sisältöä lasten ja nuorten elämään, Luukkainen sanoo.

Mahdollisuus osallistua taiteen perusopetukseen toisi ryhtiä ja sisältöä lasten ja nuorten elämään.

Sama pätee vapaaseen sivistystyöhön. Etenkin ikäihmiset ja muut riskiryhmiin kuuluvat saattavat joutua olemaan kuukausikaupalla yksin. 

– Se on karmea pätkä, jos kännykkä tai tietokone ovat ainoita kontakteja ulospäin. Etenkin, jos ei oikein ole ketään, kenelle soittaa. Vapaa sivistystyö toisi elämään sisältöä ja rikkautta kaikille, mutta erityisesti kotona karanteenioloissa eläville. Vapaan sivistystyön etätarjontaa pitäisikin nyt laajentaa. 

Opiskelijavalinnat toteutaan, tavalla tai toisella

Tapaamisessa toistettiin myös helpottava viestiä kevään abeille ja muille, jotka aikovat hakeutua korkeakoulutukseen: opiskelijavalinnat toteutetaan, tavalla tai toisella.

–Keskustelimme esimerkiksi liikkumisrajoitusten vaikutuksista. Ministeriöstä kuitenkin vakuutetaan, että opiskelijavalinnat toteutetaan poikkeusoloissakin.

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela