• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Mehän selvitään mistä vaan” – enemmistö opettajista kohtaa poikkeustilan hyvällä fiiliksellä

18.03.2020 - 21.20 Uutinen
Kuvituskuva

Suomi ja sen myötä opetus ovat poikkeustilassa. Opettajatkin ovat uuden edessä, mutta valtaosa suhtautuu tilanteeseen positiivisesti. Nyt korostuvat yhteishengen ja toisten tukemisen merkitys, toteaa OAJ:n työmarkkina-asiamies Sari Melkko.

Työyhteisössäni on luottavainen fiilis siitä, että koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta selvitään. 

Tätä mieltä on 63 prosenttia niistä yli kahdesta tuhannesta OAJ:n jäsenestä, jotka keskiviikkona vastasivat aihetta koskevaan kysymykseen Fiilismittarissa.

Fiilismittarilla seurataan opetus- ja kasvatusalan tekijöiden hyvinvointia ympäri maata. Kommenttejakin poikkeustilaan liittyvistä fiiliksistä kertyi päivän mittaan yli tuhat. 

”Nyt joudutaan tekemään asioita toisin, mutta kyllä tästä porukalla selvitään,” kertoo yksi.

”Nyt joudutaan tekemään asioita toisin, mutta kyllä tästä porukalla selvitään”

”Mehän selvitään mistä vaan. Rohkeasti uutta päin!” kommentoi toinen.

”Tämä poikkeustilanne on tuonut positiivisiakin asioita: meillä on kiinnitetty huomiota tiedottamiseen ja samalla myös työhyvinvointiin!” kertoo kolmas.

"On tärkeää, että opettajat eivät uuvu"

OAJ:n  työmarkkina-asiamies Sari Melkko on huojentunut Fiilismittarin välittämästä viestistä.

– Yleinen perusfiilis opettajilla on tosi positiivinen. Se on todella hienoa nähdä, koska tässä ollaan koko yhteiskuntana poikkeuksellisessa tilanteessa. On todella tärkeää, että opettajat eivät uuvu, Melkko sanoo.

Kommenttien perusteella poikkeustilanteessa on korostunut se, että opettajat ovat samassa veneessä.

– Poikkeustilanteessa työyhteisön tuki, selkeä viestintä ja hyvä johtaminen korostuvat entisestään, Melkko sanoo.

Poikkeustilanteessa työyhteisön tuki, selkeä viestintä ja hyvä johtaminen korostuvat entisestään.

Juttu jatkuu linkkinoston jälkeen.

Koronavirus: vastauksia kysymyksiin

Opetus on koronavirusepidemian vuoksi poikkeusoloissa. Kokoamme vastauksia OAJ:n jäsenten kysymyksiin ja huoliin päivittyvälle sivulle. Tutustu!

oaj.fi/koronavirus

Huolta sekavista ohjeista ja koululle pakottamisesta

Fiilismittarissa OAJ:n jäsenet voivat kertoa tunnelmistaan näppärästi äänestämällä. Äänestyksessä fiilisvaihtoehtoja on kolme: hyvä, keskiverto ja huono.

Noin kolmasosa kertoi keskiviikkona tunnelmiensa olevan keskivertoa. Huonoilla fiiliksillä oli kuusi prosenttia äänestäneistä. 

”Hyvä tsemppi on päällä, mutta paljon on myös sekavaa ohjeistusta. Huolenani on, että opettajat tekevät etätyötään melkein 24/7. Työn rajaaminen saattaa horjua entisestään ja porukka kuormittuu kohtuuttomasti,” kommentoi eräs vastaaja.

Huonoa fiilistä aiheuttivat esimerkiksi huoli koronaviruksen leviämisestä ja puutteellisista työvälineistä. 

Erityisen paljon ihmetellään sitä, että opettajia on komennettu koululle tekemään työtä, joka hoituisi ihan yhtä hyvin kotoa käsin. OAJ on ollut asiasta yhteydessä niin päättäjiin kuin Kuntatyönantajaan, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo.

– Nyt on vasta ensimmäinen päivä poikkeusoloja takana, ja myös työnantajille ja esimiehille tilanne on tietenkin uusi. Nyt on tärkeää löytää fiksut ja toimivat käytännöt ja luopua turhasta käskyttämisestä. Opettajat osaavat tehdä työnsä ja ansaitsevat siihen työnantajien tuen ja luottamuksen, Lindroos sanoo.

Nyt on tärkeää löytää fiksut ja toimivat käytännöt ja luopua turhasta käskyttämisestä. Opettajat osaavat tehdä työnsä ja ansaitsevat siihen työnantajien tuen ja luottamuksen.

Lomautuspuheiden pitää loppua

Muutama kunta, Kouvola etunenässä, ovat poikkeustilanteessa alkaneet pohtia lomautuksia. Huoli lomautuksista näkyy myös Fiilismittariin tulleissa kommenteissa.

Petri Lindroos vaatii lomautusaikeille loppua.

– Kaikki lomautuspuheet ovat tässä tilanteessa täysin vastuuttomia. Niiden pitää loppua, ja opettajille pitää antaa työrauha, jotta tästä vaikeasta poikkeustilanteesta selvitään yhteiskuntana, Lindroos toteaa.

Fiilismittari tarjoaa OAJ:läisille hyvinvointiyhteisön

  • Fiilismittarilla seurataan opetus- ja kasvatusalan tekijöiden hyvinvointia ympäri maata. OAJ:n jäsenistä liki 9000 on ottanut palvelun käyttöön.
  • Kirjautumalla palveluun ja vastaamalla viikon kysymykseen OAJ:n jäsenet voivat seurata, mitä oman alueen opettajille kuuluu. Fiilismittarin kautta saatava tieto auttaa myös OAJ:tä toimimaan työhyvinvoinnin parantamiseksi.
  • Haluatko mukaan? Kutsu fiilismittariin on lähetetty OAJ:n jäsenten henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen. Lähettäjä on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry ja sähköpostin otsikko on Kutsu OAJ:n Työhyvinvoinnin lukuvuoden 2019-2020 fiilismittariin. Jos kutsua ei ole näkynyt, kannattaa kurkistaa, onko kutsu hukkunut roskaposteihin.
  • Lue lisää Fiilismittarista ja työhyvinvoinnin lukuvuoden muista jäseneduista täältä!

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!


Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela