• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ministeri lupaa koronakriisistä selviämiseen lisäresursseja – OAJ: lomautuksia vältettävä

03.04.2020 - 15.50 Uutinen
Kuvituskuva

Opetus- ja kulttuuriministeriö lupaa vastata koronakriisin aiheuttamaan oppimisen tuen tarpeeseen tarjoamalla opetuksen järjestäjille lisäresursseja. OAJ korostaa, että poikkeusjärjestelyt teettävät opettajille runsaasti työtä. Lomautuksia on vältettävä nyt ja myös kriisin jälkeen, kun aletaan korjata oppimiseen jääneitä puutteita.

Kunnat ja opetuksen järjestäjät voivat luottaa siihen, että valtio on tukemassa niitä tässä vaikeassa tilanteessa, lupaa opetusministeri Li Andersson.

– Pitäisin tärkeänä, että kunnissa on nyt valmius hankkia ne välineet, mitä tarvitaan, jotta etäopetusjakso saadaan sujumaan – esimerkiksi työpuhelimia opettajille, Andersson sanoi maan hallituksen koronatilannekatsauksessa torstaina.

Anderssonin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää parhaillaan opetuksen järjestäjien ja oppilaiden tuen tarvetta ja aikoo vastata tarpeeseen lisäresursseilla. On selvää, että pitkä etäopetusjakso kasvattaa tuen tarvetta kriisin päätyttyä.

– Lisäresursseilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi erityisopetuksen, opinto-ohjauksen sekä tuki- ja lisäopetuksen tuntimäärien kasvattamista sitten kun kouluihin ja oppilaitoksiin päästään palaamaan, Andersson sanoi.

Andersson korosti osaamisen merkitystä koronakriisistä toipumisessa. Osaaminen on keskeisessä asemassa siinä, että koronakriisin jälkeen saadaan luotua työtä ja pantua talouden pyörät pyörimään.

– Koko yhteiskunnan kannalta on tärkeää huolehtia, että kriisi ei jätä aukkoa osaamiseen.

Lomautusintoa ei voi käsittää

Koska opetuksen järjestämiseksi poikkeusoloissa tarvittava työ on kouluissa lisääntynyt, OAJ ehdottaa, että esimerkiksi digipedagogiikan toteuttamiseen voitaisiin etsiä tukea muun muassa suljettujen kansalaisopistojen tai muiden oppilaitosten henkilöstöltä.

Kehittämispäällikkö Niku Tuomisto OAJ:stä pitää käsittämättömänä, kuinka monissa kunnissa on innostuttu lomauttamisesta, vaikka se on juuri vastoin ministerin ohjeistusta.

– Ilmeisesti jossain päin Suomea vain halutaan käyttää härskisti poikkeustilannetta hyväksi ja vähentää palkkakuluja välittämättä kuntalaisista ja henkilöstöstä, Tuomisto sanoo.

 

Teksti: Heta Lievonen
Kuva: Leena Koskela

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!