• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Moni ajatteli, että tätä päivää ei tule koskaan” – varhaiskasvatuksen sopimusalasiirtoa valmisteleva työryhmä aloittaa työnsä

07.10.2020 - 10.13 Uutinen
Kuvituskuva

Kevään sopimusneuvotteluissa sovittua varhaiskasvatuksen opettajien sopimusalasiirtoa aletaan valmistella tänä syksynä. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Salla Sutinen on syystäkin innoissaan siirrosta, mutta tietää sopimusehtojen kehittämistyön olevan vasta lähtökuopissa.

Kunta-alan varhaiskasvatuksen opettajien työehtosopimusten siirto kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) opetusalan virka- ja työehtosopimukseen (OVTES) tapahtuu kuluvan sopimuskauden aikana. Asiasta sovitaan työryhmässä, jossa on edustajia sekä työntekijä- että työnantajapuolelta. Historiallisesta ratkaisusta huolimatta siirto on vasta ensimmäinen askel.

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja OAJ:n pitkänlinjan aktiivi Salla Sutinen huokaisee syvään vastatessaan kysymykseen sopimusalasiirron merkityksestä.

– Tätä on odotettu niin pitkään. Merkitys on valtava. Itsellänikin on näiden yli 20 vuoden aikana ollut usko koetuksella useamman kerran. Tällä kerralla mietin, että nyt tai ei koskaan. Lopputuloksen jälkeen fiilis on ollut ihan uskomaton, Sutinen hehkuttaa.

– Tilanne, jossa varhaiskasvatuksen opettajat ovat olleet eri sopimuksessa muiden opettajien kanssa, on tuntunut aina hyvin erikoiselta. On ollut vaikea löytää yhteistä opettajuutta esimerkiksi paikallisyhdistyksissä, koska sopimukset ovat olleet niin erilaisia, hän kuvailee.

Samoilla linjoilla on myös OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

– Ensi vaiheessa tavoitteena on saada tekninen työehtosopimussiirto tehtyä. Toisessa vaiheessa tulee tarkastella eroja eri opettajaryhmien palvelusuhteen ehdoissa ja pyrkiä yhdenmukaistamaan niitä. Muistutan kuitenkin, että muutokset eivät tule hetkessä, Lindroos korostaa.

Haastavia neuvotteluja luvassa myös jatkossa

Sutinen toivoo opettajien muistavan, että pelkkä sopimusalasiirto itsessään ei tuo muutoksia sopimusehtoihin, vaan siirto on vasta tilanne, josta lähdetään liikkeelle.

– Tärkeintä on, että jatkossa palkoistamme puhutaan samassa pöydässä muiden opettajien kanssa. Tämä vahvistaa meidän opettajaidentiteettiämme, mutta samalla näymme myös ulospäin nimenomaan opettajina emmekä ”tarhantäteinä”.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen nostaa lisäksi esiin myös muita alan haasteita.

– Haasteita on esimerkiksi varhaiskasvatuksen henkilöstön työroolien selvittämisessä. Varhaiskasvatuksessa on tärkeitä henkilöstöryhmiä, mutta roolit eivät ole samanlaisia kaikilla. Lisäksi OVTES-siirtoa vastaava askel on otettava myös yksityisen varhaiskasvatuksen polulla, hän sanoo.

Yksityisissä päiväkodeissa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat kuuluvat yksityiseen sosiaalialan työehtosopimukseen, jossa OAJ on tällä hetkellä neuvotteluosapuolena liityntäpöytäkirjalla.

Koulutuksen on näyttävä palkassa

Monilla aloilla, joilla on pulaa työntekijöistä, kilpaillaan osaajista palkoilla. Tämä trendi ei vain näy varhaiskasvatuksen puolella.

– Meidän on saatava uusia nuoria alalle, mutta samalla myös saatava pidettyä ne, jotka alalla jo ovat. KVTESissä palkkaus ja työehtojen kehittäminen oli tullut meidän osaltamme tiensä päähän. Kyllä korkeakoulutuksen on näyttävä myös palkassa, Sutinen sanoo.

Olli Luukkainen ja Petri Lindroos puhuivat OAJ:n varhaiskasvatusaktiivien seminaarissa 2.10.2020.

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Jokela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!