• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Nuorten Kotkien Lapsitekopalkinto myönnettiin suomalaiselle opettajalle

17.11.2020 - 16.38 Uutinen
Kuvituskuva

Suomalainen opettaja saa tänä vuonna Nuoret Kotkat -järjestön Lapsitekopalkinnon. Palkinto myönnettiin opettajien osoittamasta ammattitaidosta, ammattiylpeydestä, jaksamisesta ja joustamisesta kevään koronaepidemiatilanteessa.

Nuorten Kotkien liittohallituksen jakaman Lapsitekopalkinnon vuonna 2020 saa suomalainen opettaja – yleisenä tunnustuksena opettajakunnan työetiikasta ja jaksamisesta poikkeuksellisena aikana. OAJ otti palkinnon vastaan opettajien puolesta.

– Vaikka kaikkia kouluja keväällä koskettanut ja osin myös syksyllä toteutettava etäkoulu ei varmasti täysin voikaan korvata normaaliopetusta, Nuoret Kotkat pitää merkittävänä tekona lasten tulevaisuuden hyväksi, että oppimisen mahdollistavat olosuhteet silti pystyttiin järjestämään onnistuneesti. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman opettajien henkilökohtaista vahvaa sitoutumista muutoksen toteuttamiseen, Nuorten Kotkien puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo.

Järjestön puolesta palkinnon otti vastaan puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hänen mielestään suomalaiset opettajat olivat työssään jälleen maailman eliittiä, mikä on huomattu myös kansainvälisesti. Suomessa koulut ja päiväkodit ovat koko pandemian ajan jatkaneet toimintaansa, toisin kuin 188 muussa maassa. Tilanteesta on kärsinyt yli 1,6 miljardia lasta.

– On erinomaista, että opetushenkilöstö saa tällä tavoin julkista tunnustusta. Opettajat ja heidän esihenkilönsä kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle ja aikuiskoulutukseen ansaitsevat ja tarvitsevat vahvan julkisen tuen työlleen. He ovat mitä selkeimmin yhteiskunnan avainhenkilöitä. Varhaiskasvatus ja koulutus ovat ratkaisevasti pitäneet koko Suomea pystyssä ja välttämättömiä palveluita toiminnassa, Luukkainen kiittää.

Nuoret Kotkat huomioi Lapsitekopalkinnolla vuosittain toimijaa tai tahoa, joka on erityisesti edistänyt lasten asemaa ja hyvinvointia. Palkinto on vuonna 2020 Miisa Hatakan veistos ”Tilanne” sekä luovutuskirja.

OAJ otti opettajien saaman palkinnon vastaan Nuorten Kotkien pyynnöstä. Palkinto luovutettiin OAJ:n hallituksen kokouksen yhteydessä tiistaina.

Nuoret Kotkat myönsi ensimmäisen Lapsitekopalkintonsa vuonna 1991. Palkinnon ovat saaneet mm. KiVa koulu -hanke, Pikku Kakkonen, professori Lea Pulkkinen sekä kirjailija Mauri Kunnas. Viime vuonna palkinto myönnettiin tubettaja Roni Bäckille.

Nuoret Kotkat on valtakunnallinen lasten harrastus- ja toimintajärjestö, joka toteuttaa muun muassa kerho-, leiri- ja retkeilytoimintaa. Sosialidemokraatteja lähellä olevassa varhaisnuorisojärjestössä on noin 10 000 jäsentä.

Kuva: Jarkko Mikkonen

 

Jaa