• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ jätti yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten tavoitteet Sivistalle

13.02.2020 - 20.16 Uutinen
Kuvituskuva
Minna Bucht ja Väinö Kuukka odottavat opettajan ammattitaitoa arvostavaa palkkaratkaisua.

OAJ jätti 12.2. neuvottelutavoitteensa Sivistystyönantajille. Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työnehtosopimukset on irtisanottu päättymään 31.3. eli nykyisiin sopimuksiin sisältynyttä optiovuotta ei käytetä.

Nykyisiä sopimusmääräyksiä noudatetaan kuitenkin siihen asti, kun uusi sopimus on hyväksytty.

– Neuvottelutavoitteet ovat osa kokonaisuutta, joka tarkentuu lähiviikkoina ja -kuukausina. Neuvottelupöydässä pitää ensin tunnustella, miten tavoitteita kyettäisiin edistämään. Esillä olivat toki myös työnantajan tavoitteet. Esimerkiksi palkankorotusprosentista keskustellaan vasta myöhemmin, OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen ja työmarkkina-asiamies Minna Vakkuri kertovat.

Sivistan yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimuksista neuvotellaan yhteisessä pöydässä, vaikka ne ovat erilliset sopimukset.

Yhteisessä koulutuksessa olivat myös Sivistan koulujen ja oppilaitosten luottamusmiehet 13.2. OAJ:n Valopihalla. Noin 80 luottamusmiestä ja yhdistyksen puheenjohtajaa yksityisistä peruskouluista ja lukioista, musiikki- ja kuvataideoppilaitoksista, kansan- ja kansalaisopistoista, ammatillisista oppilaitoksista, ammattikorkeakouluista ja aikuiskoulutuskeskuksista keskusteli ja kuuli tuoreimmat tiedot neuvottelutilanteesta.

Luottamusmiehet seuraavat neuvotteluja ja opastavat jäseniä


Minna Bucht toimii luottamusmiehenä ja erityisopettajana Diakoniaopistossa Helsingissä. Opiskelijoita on Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa yhteensä yli 2 200, ja opettajiakin on noin 220.

– Kaikkeen on varauduttu. Myös siihen, että neuvottelut eivät tuota tulosta ja joudutaan järjestöllisiin toimiin. Meillä on viime aikoina keskusteltu kuitenkin lähinnä ammatillisten vuosityöajasta, johon siirryimme vuodenvaihteessa 2020. Myös massiivinen työmäärä puhuttaa opettajia.

– Työmäärä pitää saada hallintaan tai moni opettaja alkaa katsella muita vaihtoehtoja. Opettajilla on osaamista, jolle on kysyntää myös oppilaitosten ulkopuolella. Toivon, että myös työnantaja ymmärtää ajoissa tämän, Bucht huokaa.

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun luottamusmies Väinö Kuukka on hänkin pohtinut opettajien osaamisen arvostusta. Kuukka toivoo ja varovaisesti uskookin, että Sivistystyönantajilta löytyisi tänä keväänä markkinatilanteen ymmärrystä.

– Kohentamalla palkkakilpailukykyä työnantaja huolehtii siitä, että se pystyy tarjoamaan oppilaille ja opiskelijoille parasta osaamista. Se taas tuo oppilaitokselle lisää menestystä.

– Tälle kierrokselle asetut toiveet eivät ole kovin suuria. Pitäisi olla kaikki edellytykset sopia ratkaisusta, joka ei ainakaan heikennä opetustyön houkuttelevuutta, Kuukka tuumaa.

Teksti: Heikki Sahlman

Kuva: Veera Nuutinen

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Ajankohtaista sopimuksista -sivulle olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä sopimusaloittain. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!