• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ lahjoittaa 20 000 koronatutkimukseen – tutkimuksen ja koulutuksen merkitys korostuu nykytilanteessa

27.08.2020 - 12.28 Uutinen
Kuvituskuva

Koulutuksella ja tutkimuksella on laaja merkitys myös nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa ja meneillään olevan kriisin ratkaisemisessa. Tämän vuoksi OAJ lahjoittaa 20 000 euroa koronan vaikutusten tutkimukseen. Summa jaetaan kahden eri tutkimushankkeen kesken.

Puolet lahjoituksesta menee Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteistyötutkimukseen, jossa selvitetään poikkeusolojen vaikutuksia koulunkäyntiin, opetukseen ja hyvinvointiin. Tutkimusaineistoa on kerätty perusopetuksen koulujen henkilökunnalle, oppilaille ja huoltajille suunnatuin kyselyin. 

Toinen osa lahjoitetaan Jyväskylän yliopiston hankkeeseen, jossa tutkitaan opettajien ja oppilaiden kuormittuneisuutta ja hyvinvoinnissa tapahtuvia muutoksia epidemian aikana ja sen jälkeen. Lisäksi tarkastellaan etäopetuksen vaikutuksia oppimistuloksiin erityisesti tukea tarvitsevien oppilaiden kohdalla ja vanhempien roolia etäopetuksen käytännöissä. Tavoitteena on tunnistaa toimivia koulutuksen käytäntöjä toipua epidemiasta. 

OAJ:llä myös omia koronavaikutusten selvityksiä 

OAJ on myös itse selvittänyt koronan vaikutusta jäsenkunnan työhön ja kysynyt muun muassa jäsenten arvioita poikkeustilanteen vaikutuksista oppimiseen. Kyselyihin, joita jatketaan kohdennettuina syksyn aikana, ovat vastanneet tuhannet järjestön jäsenet. Niistä saatavaa tilannekuvaa on hyödynnetty OAJ:n jäsenten edunvalvonnassa.

Jäsenkunnan tilannetta kartoitetaan myös viikoittain OAJ:n jäsenten Fiilismittarin avulla. Fiilismittarin tuloksissa ja vastauksissa näkyy koronan vaikutus työhyvinvointiin. Mittarin tulosten avulla OAJ kartoittaa työhyvinvoinnin haasteita ja keinoja tilanteen parantamiseen. OAJ:n valtuusto päätti myös vastikään mittavan työhyvinvointirahaston perustamisesta työhyvinvoinnin kehittämiseen.

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!