• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Käyttökatko kirjautumista vaativissa palveluissa 21.3. klo 16-17.

OAJ odottaa KT:ltä toimia – Sopimuksen pitää syntyä nopeasti

20.05.2020 - 15.31 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alan ja Avaintyönantajien sopimusneuvottelut ovat jatkuneet tiiviinä tällä viikolla, ja seuraavat neuvotteluyhteydet on sovittu ensi viikon alkuun. Molempien alojen ratkaisujen pitää syntyä viimeistään touko-kesäkuun vaihteessa tai ne siirtyvät syksyyn.

Vappuaattona keskeytyneitä ja viime viikolla uudelleen aloitettuja kunnan neuvotteluita on nyt käyty järjestökohtaisina. Kuntatyönantaja on neuvottelut erikseen kaikkien työntekijäpuolen neuvottelujärjestöjen kanssa. Seuraavan kokoontumisen KT on kutsunut ensi tiistaille 26.5.

– Koko kunta-ala odottaa nyt KT Kuntatyönantajan ratkaisuja, onhan ala ollut nyt lähes kaksi kuukautta sopimuksettomassa tilassa. Eri etenemisvaihtoehdot ovat KT:ssä varmasti tiedossa ja selvitetty. Nyt tarvitaan päätöksiä. Uusia tavoitteita ei puolin tai toisin kukaan vastuullinen neuvotteluosapuoli enää tuo, kommentoi OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Tavoitteet ovat entiset

OAJ:n ja neuvottelujärjestö JUKOn kaikki päätavoitteet ovat ennallaan. Kiky-tuntien poistaminen, yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, poikkeusajan lisä ja oikeudenmukaista palkkausta tukeva ohjelma ovat edelleen tavoitteina kunta-alan neuvotteluissa.

– Sopimusta ei myöskään synny ilman, että varhaiskasvatuksen opettajat siirretään kunnan yleisestä sopimuksesta opetusalan sopimukseen. Myös opettajien OVTES-sopimuksessa on OAJ:lle kynnyskysymyksiä. Esimerkiksi eräisiin ammatillisia opettajia koskeviin sopimusmääräyksiin on saatava parannusta. Ne ovatkin tällä hetkellä asia, joiden ratkaisusta moni yksityiskohta sopimusten valmistumisessa riippuu, Luukkainen sanoo.

Kunta-alan sopijaosapuolia ovat JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Koska sopua kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa ei ole vielä löytynyt, yli 70 000 OAJ:n kuntasektorilla työskentelevää jäsentä on ilman uutta virka- ja työehtosopimusta. Vanhat virka- ja työehtosopimukset ovat kuitenkin voimassa niin pitkään, kun uusi sopimus tulee voimaan.

AVAINTAn neuvottelut ensi viikolle


Avaintyönantajiin kuuluvien oppilaitosten ja yksityisten päiväkotien sopimusneuvotteluita on käyty viime päivät hyvin tiiviisti.

Viime perjantaina AVAINTES-työehtosopimuksesta saavutettiin jo työnantajan kanssa yhteinen näkemys. Tämän raamisopimuksen jälkeen neuvoteltava opettajia koskeva AVAINOTES-sopimus ei tiiviistä neuvottelutahdista huolimatta ole vielä valmistunut. Neuvottelut jatkuvat ensi viikolla.

Varsinainen AVAINTES-neuvottelutulos ei synny ennen kuin sopuun on päästy myös opettajia koskevan sopimuksen yksityiskohdista.

Avaintyönantajien yleinen AVAINTES-sopimus koskee OAJ:n jäsenistä osaa yksityisten päiväkotien varhaiskasvatuksen opettajista. AVAINOTES-sopimukseen kuuluu osa yksityisissä ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa työskentelevistä opettajista. Avaintyönantajien sopimusaloilla on yhteensä noin 4 000 OAJ:n jäsentä.

AVAINTES-pöydässä neuvottelevat OAJ:n lisäksi myös neuvottelujärjestöt JUKO, JAU ja KTN.  Ratkaisua ei ole vielä myöskään yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvotteluissa.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!