• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vaatii miljardiluokan panostuksia koulutukseen, selonteon luonnoksessa rahoituksesta uupuu konkretia

10.12.2020 - 13.53 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ pitää selonteossa annettavia lupauksia Suomen tulevaisuuden investoinneista kasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen ympäripyöreinä. Rahoituslinjausten ottamista myös siirretään tulevaisuuteen.

Koulutuspoliittisen selonteon luonnoksessa on monia, hyviä ja kunnianhimoisia tavoitelauselmia, mutta toimien rahoittamisessa kunnianhimo lässähtää.

OAJ pitää selonteossa annettavia lupauksia Suomen tulevaisuuden investoinneista kasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen ympäripyöreinä. Rahoituslinjausten ottamista myös siirretään tulevaisuuteen.

Kuten selonteostakin ilmenee, Suomi jää rahoituksessa jälkeen muista Pohjoismaista. Tätä ei selonteossakaan pidetä riittävänä tasona, mutta suuntaan ei kuitenkaan luvata muutostakaan. Kuitenkin koulutusjärjestelmälle asetettavia tavoitteita samalla nostetaan.

OAJ vaatii, että nyt on tehtävä linjaukset yli hallituskausien kasvavista investoinneista osaamiseen, ja kaikkien puolueiden on sitouduttava niihin.

– Suomen on tavoiteltava koulutusrahoituksessa ainakin muiden Pohjoismaiden tasoa. Samoin ikäluokkien pienenemisestä mahdollisesti vapautuvat resurssit on kokonaisuudessaan kohdennettava kasvatuksen ja koulutuksen laadun parantamiseen. On huomioitava, että jos valtionosuus nuppiluvun perusteella pienenee, eivät todelliset kustannukset automaattisesti siitä laske, jos luokassa on viisi oppilasta vähemmän, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet yhteisesti muun muassa massiivisiin, yli hallituskautisiin puolustusinvestointeihin. Perusteena oli se, ettei kilpailijamaiden kanssa jäädä toiseksi, jos mittelöön joudutaan.  Samalla tavalla myös osaamisen ja tutkimuksen kovaan mittelöön tarvitaan investointeja. Panoksena on Suomen menestyminen tulevaisuudessa, osaaminen ja koko hyvinvointimme.

– Suomen eduskuntapuolueilta tarvitaan nyt kunnianhimoa, sitoutumista koulutusinvestointeihin, sitoutumista tulevaisuuteen. Nyt katsomme, mistä puolueista löytyvät kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen todelliset puolustajat, sanoo Luukkainen. 

Vihreät avasi pelin vaatimalla maanantaina miljardia euroa koulutukseen seuraavien 10 vuoden aikana ja Suomen rahoitustason nostoa Pohjoismaiselle keskitasolle. Miten muut puolueet vastaavat?

OAJ odottaa vastauksia juuri kuntavaalien alla, kun eduskunta keskustelee selonteosta helmikuussa. Puolueilla on aikaa pohtia kantojaan vielä pari kuukautta. Kiinnostavia nostoja rahoituksesta on kuultu muun muassa oppivelvollisuuskeskustelun yhteydessä.

Selonteko laadittava kymmenen vuoden välein, tarkastelupisteet puoliväliin

Koulutuspoliittisella selonteolla luodataan Suomen kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalan tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä, aina ensi vuosikymmenelle asti. Selontekoa on valmisteltu parlamentaarisesti ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi vuoden helmikuussa. OAJ käy selonteon kattavasti läpi ja lausuu siitä näkemyksensä tammikuussa. 

OAJ on vaatinut pitkään tämänkaltaisen selonteon laatimista. Kasvatus, koulutus ja tutkimus edellyttävät pitkän aikavälin suunnittelua ja poukkoilevista uudistuksista, hankehumpasta, on päästävä strategiseen ja johdonmukaiseen kehittämiseen.

OAJ pitää kuitenkin vuoteen 2040 ulottuvaa tarkasteluväliä liian pitkänä, jotta ajanjaksolle olisi realistista ajoittaa toimenpiteitä. OAJ vaatii, että selonteossa sitouduttaisiin laatimaan vastaavia selontekoja kymmenen vuoden välein ja tarkastelemaan niiden toteutumista puolivälitarkasteluin. 

Lue koulutuspoliittisen selonteon luonnos (pdf)