• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vie epäoikeudenmukaisen eläkeikien noston Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

21.02.2020 - 15.01 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n työmarkkinalakimiehen Kai Kullaan mielestä ammatillisen eläkeiän nosto rikkoo omaisuuden suojaa.

OAJ valmistelee yhdessä muiden järjestöjen kanssa kannetta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tavoitteena on peruuttaa epäoikeudenmukainen ammatillisten eläkeikien nosto.

Tie on ollut pitkä, mutta nyt häämöttää yksi maali taistelussa valittujen eli niin sanottujen ammatillisten eläkeikien nostoa vastaan. OAJ valmistelee asiasta kannetta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen yhdessä JHL:n, SPJL:n ja Tehyn kanssa. 

Kiistan ytimessä on vuonna 2017 voimaan tullut eläkeuudistus, joka nosti ammatillisia eläkeikiä OAJ:n mielestä epäoikeudenmukaisesti.

– Vaadimme, että lakia muutetaan siten, että ammatillisten eläkeikien nosto perutaan, työmarkkinalakimies Kai Kullaa OAJ:stä sanoo.

Koskee joitain tuhansia OAJ:n jäseniä

Asia on Kullaan mukaan periaatteellinen. 

Vuoteen 1989 saakka osalla valtion ja kuntien työntekijöistä oli niin sanotut ammatilliset eläkeiät, jotka olivat alhaisempia kuin silloinen 65 vuoden yleinen eläkeikä. 

Kun ammatillisesta eläkeiästä luovuttiin, saivat niiden piiriin kuuluvat työntekijät valita, säilyttävätkö he ammatillisen eläkeikänsä vai vaihtavatko sen yleiseen eläkeikään, johon kannustettiin esimerkiksi uusilla varhaiseläkevaihtoehdoilla.

Siksi ammatillisesta eläkeiästä puhutaan myös valittuna eläkeikänä. OAJ:läisiä ammatillisen eläkeiän valinneissa on joitain tuhansia.

– Pidämme heidän eläkeikänsä nostoa epäreiluna, koska katsomme sen olevan ristiriidassa perustuslaissa tarkoitetun omaisuuden suojan käsitteen kanssa, Kullaa sanoo.

Kotimaan oikeusasteista vauhtia 

Kun eläkeuudistus tehtiin, OAJ lupasi taistella loppuun saakka ammatillisten eläkeikien nostoa vastaan. Kullaan mukaan jo tuolloin oli selvää, että jos asiaan jostain saadaan muutos, niin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.

Kanteen viemistä Euroopan tasolle on hidastanut se, että ihmisoikeustuomioistuin ottaa asioita käsittelyyn vasta, kun kansallinen oikeustie on käyty loppuun. Ja kansallinen oikeustie voitiin aloittaa vasta, kun lainsäädäntö oli vuonna 2018 tullut voimaan.

– Ensin valitimme Suomessa työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan, sitten vakuutusoikeuteen, Kullaa kertaa.

Niissä häviö oli odotettavissa, koska valitus koski voimassa olevaa ja perustuslakivaliokunnassakin käynyttä lakia. Kullaa uskoo, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa on mahdollista menestyä.

– Siellä omaisuudensuojaa saatetaan tulkita tiukemmin, koska kyseessä on valtionhallinnon itsensä työntekijöille antama sitoumus, jota se myöhemmin yksipuolisesti muutti.

Vielä on matkaa jäljellä

Moni OAJ:läinen, joka on valinnut ammatillisen eläkeiän, on ehtinyt jo siirtyä tai siirtyy edessä olevan oikeusprosessin aikana eläkkeelle. OAJ vaatii rahallista korvausta myös heille, joiden eläkkeelle siirtymistä mahdollinen lakimuutos ei ehtisi nopeuttaa.

– Ihmisoikeustuomiostuimessa asian käsittely voi valitettavasti kestää useita vuosia, mutta taistelemme oikeuden puolesta loppuun saakka.

Jos OAJ:n jäsen on epävarma, onko hän valinnut ammatillisen eläkeiän vai ei, hän voi tarkistaa asian olemalla yhteydessä Kevaan

Lisää eläkkeistä voi lukea OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta.

 

Teksti ja kuva: Heikki Pölönen

  • Juttua muokattu 24.4. klo 12: Korjattu tieto, jonka mukaan kannetta valmisteltaisiin pääsopijajärjestöjen kanssa. OAJ:n lisäksi kanteessa ovat mukana JHL, SPJL ja Tehy.