• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:ltä tunnustus Markku Kanervalle: ”Opettajankoulutus antoi valmiuksia valmentamiseen”

28.10.2020 - 12.27 Uutinen
Kuvituskuva

Opettajataustainen Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva sai tänään OAJ:ltä tunnustuksen liikunnan hyväksi tekemästään työstä. Kanervan mukaan opettajan ja valmentajan työssä on paljon yhteistä.

Markku Kanervan tie on kulkenut jalkapalloilevasta opettajasta Huuhkajien eli miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi. 

Tänään hänelle luovutettiin OAJ:n kultainen Liikunnan hyväksi -mitali. Se on tunnustus Kanervan liikunnan hyväksi tekemästä työstä, mutta tunnustus kumpuaa myös valmentajan opettajataustasta.

– Hienoa, että opettajataustainen henkilö vie omaa joukkuetta uusiin ulottuvuuksiin lajissa, joka on tärkeä paitsi monelle OAJ:läiselle myös maailmanlaajuisesti. Olet nostanut usein julkisuudessa nostanut esiin taustaasi opettajana, ja hienoa, että olet myös valmistunut opettajaksi, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen totesi mitalin luovutuksen yhteydessä.

 

Opettajuudessa ja valmentamisessa paljon yhteistä

Kiitospuheessaan Markku Kanerva kertoi arvostavansa tunnustusta kovasti ja kertoi sen motivoivan valmentajanakin parempiin suorituksiin.

Valmentamisen ja opettajan työn välillä hän näkee paljon yhteistä.

– Opettajankoulutus ja opettajana toimiminen antoivat paljon valmiuksia toimia valmentajana. 

Vuosi sitten Suomen miesten jalkapallomaajoukkue varmisti ensimmäistä kertaa paikan em-kisoissa. Yhtäläisyyksiä Kanerva löytää myös jalkapallomenestyksen ja koulutusmenestyksen väliltä.

– Olemme saaneet paljon kansainvälistäkin tunnustusta koulutusjärjestelmästämme ja oppimistuloksista. Mutta haasteita on, ja odotukset kasvavat. Ei jäädä laakereille lepäämään, vaan parannetaan toimintaa niin jalkapallossa kuin koulutuksessa, Kanerva sanoi.

Ei jäädä laakereille lepäämään, vaan parannetaan toimintaa niin jalkapallossa kuin koulutuksessa.


Opettajien työssäjaksaminen huolettaa

Kanerva on työskennellyt opettajana muun muassa Helsingissä Pohjois-Haagan alakoulussa sekä Ruotsin Boråsissa. Viimeksi hän on työskennellyt opettajana vuonna 2004.

Entiset kollegat pitävät edelleen kiinni opettajan työn nykyarjessa. Huoliakin kuulumiset herättävät.

– Opettajien työssä jaksaminen ja työrauha huolettavat. Opettajat haluaisivat kehittää perustyötään ja panostaa omaan opettamiseen ja opetuksen suunnitteluun, mutta siihen ei ole tarpeeksi aikaa. Tunnolliset opettajat venyvät, ja tästä seuraa väsyminen. Paria kaveria on jo vaihtanut alaa, Kanerva kertoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

markkukanerva_olliluukkainen-by-jarkko-mikkonen1170x536.jpg

Olli Luukkainen luovutti Markku Kanervalle tunnustuksen OAJ:n hallituksen kokouksen yhteydessä.

Mitali myönnettiin OAJ:n valtuuston aloitteesta

OAJ:n hallitus myönsi tunnustuksen Kanervalle alun perin valtuuston aloitteesta jo liki vuosi sitten, juuri em-kisapaikan varmistaneen Liechtenstein-pelin alla.  

Varsinaista luovutusta viivästyttivät pelikiireet ja korona, mutta nyt asia järjestyi OAJ:n hallituksen kokouksen yhteydessä.

Kaksipäiväisessä kokouksessaan järjestön hallitus käsittelee myös monia sopimusedunvalvontaan, koulutuspolitiikkaan ja järjestön toimintaan liittyviä asioita. Katsetta suunnataa myös marraskuussa pidettävään valtuuston kokoukseen.

– OAJ:ssä pitkään valmisteltu järjestön uudistamishanke ja uusi strategia edellyttävät meiltä uudistumista. Tulevissa kokouksissaan valtuutetut järjestön ylimpinä päättäjinä pääsevätkin linjaamaan esimerkiksi toimintatapa- ja sääntömuutoksista, jotka lisäisivät jäsenten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa järjestön toimintaan, Olli Luukkainen sanoo.

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Jarkko Mikkonen