• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kuinka turvataan opetuksen laatu ja rahoitus? OAJ:n kuntavaalipaneeli pureutui isoihin kysymyksiin

05.10.2020 - 18.12 Uutinen
Kuvituskuva

Rahan riittävyys, lähikoulut, opetuksen laatu, maakuntauudistuksen tuomat muutokset ja koulussa tapahtuva kiusaaminen. Muun muassa nämä asiat puhuttivat pääkaupunkiseudun kuntapäättäjiä OAJ:n järjestämässä Maailman opettajien päivän kuntavaaliaiheisessa paneelissa Helsingin Bio Rexissä.

Maailman opettajien päivän pyöreän pöydän paneelissa Helsingin Bio Rexissä puhuttiin ennen kaikkea opetuksen laadusta, vaikka keskustelu ehti sivuta laajaa kasvatuksen ja opetuksen ajankohtaisteemojen joukkoa.

OAJ julkaisi Maailman opettajien päivän tilaisuudessa myös tavoitteensa ensi kevään kuntavaaleihin. Voit katsoa koko tilaisuuden jälkikäteen täältä.

Laadukas koulutus tarvitsee riittävän kuntakoon

Kuntavaaleja OAJ lähestyy teemalla Isot asiat päätetään lähellä sinua. Tällä OAJ haluaa muistuttaa, että jokainen kunta päättää itse, minkä tasoista opetusta ja tukea lapset saavat.

– Vaikka valtiovalta rahoittaa kuntia, rahojen kohdentamista koskevat päätökset ja arvovalinnat päätetään jokaisessa kunnassa erikseen, puheenjohtaja Olli Luukkainen korosti kuntavaalitavoitteet julkistaessaan.

Hän nosti esiin myös viime päivien puheenaiheen kuntarakenteesta, riittävän kokoisista kunnista. 

– OAJ haluaa korostaa laadukkaan koulutuksen järjestämistä. Riittävä väestöpohja tarvitaan muun muassa siihen, että saadaan toimiva yläkoulu, jossa on pätevät opettajat. Vaalitavoitteiden monessa kohdassa puhummekin kuntien yhteistyön tärkeydestä. Muun muassa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen saavutettavuus on oleellista, Luukkainen sanoi.

Huolenaiheita lähikouluista maakuntauudistukseen

Mikä on helsinkiläisten kuntapäättäjien mielestä koulutuksen suurin, hankalin, kipeimmin korjausta vaativa epäkohta?

Hannu Oskala (vihr.) pääsi ääneen pääkaupunkiseudun kuntapoliitikkojen vaalipaneelin ensimmäisenä osallistujana ja kantoi huolta maahanmuuttajataustaisten lasten koulutuspolusta, oppimiserojen hillitsemisestä ja pidemmällä tähtäimellä koulutusasteen nostamisesta.

Terhi Peltokorpi (kesk.) otti esiin sen, että osa nuorista ei jatka toiselle asteelle. Toisena huolenaan hän mainitsi varhaiskasvatuksen pätevien ammattilaisten pulan. Silja Borgarsdottir (r.) jakoi huolen henkilöstövajeesta ja oli erityisen huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos oppilashuolto siirtyy maakuntiin soteuudistuksessa.

Laura Rissanen (kok.) nosti keskusteluun taloustilanteen eli sen, miten kaupungin talousarviossa saadaan turvattua koulutuksen tarvitsemat rahat. Pilvi Torsti (sd.) keskittyi lähipäiväkodin ja lähikoulun tärkeyteen. Helsinkiläisistä viimeisen puheenvuoron saaneella Dan Koivulaaksolla (vas.) oli samoja ajatuksia kuin muilla muun muassa lähikoulujen merkityksestä. Tärkeänä hän piti myös kevään etäopetusjakson tuomien ongelmien ratkaisemisen.

Leikkaustarpeita ja outoa rahanjakoa

Espoolaisille ja vantaalaisille kuntapoliitikoille annettiin sama mahdollisuus päähuolien mainitsemiseen, vaikka ehtivät seudun kuntapäättäjät ottaa paneelissa kantaa moniin muihinkin koulutusasioihin ja OAJ:n vaalikonekysymyksiin.

Inka Hopsu (vihr.) Espoosta nosti esiin huolen levottomista luokista ja opettajien jaksamisesta ja niiden myötä opetuksen laadusta. Heterogeeniset ryhmät tuovat paljon arjen haasteita. Martti Hellström (sd.) sanoi, että upealla Espoolla on järjetön tapa jakaa rahaa. Opetukseen myönnetyistä rahoista ei pidä leikata vuokramenoihin.

Marika Niemi (kok.) halusi nostaa näkyviin Espoon myönteisyyttä ja kehui kaupungin ymmärtävän, että laadukas opetus on arvo sinällään ja kilpailutekijä. Paneelin ainoa vantaalainen, Santeri Heinonen (sd.), kantoi huolta kuntatalouden leikkaustarpeesta mutta sanoi, ettei mahdollisten leikkausten pidä missään nimessä kohdistua opetukseen eikä niiden ainakaan tule kasvattaa ryhmäkokoja.

Suomalainen ja globaali opettajajuhla

OAJ:n Maailman opettajien päivän tilaisuus jatkui Bio Rexissä opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämällä juhlalla. OAJ oli mukana järjestelyissä. Ministeriön juhlaan pääset mukaan tästä. 

Päivä kokosi yhteen opettajia myös maailmanlaajuisesti. Opettajajärjestö Education International järjesti yhteensä 24 tuntia kestävän virtuaalitapahtuman kaikille maailman opettajille. Lähetysvirrassa kuullaan opettajien puheenvuoroja eri maista, sekä suorana lähetyksenä että videolta.

Teksti : Airi Vuolle