• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n vaatimus kuultu: Yo-tutkinnon lisätyön korvaamiseen lähes miljoona euroa valtionavustusta

27.11.2020 - 13.13 Uutinen
Kuvituskuva

Opetushallitus asettaa haettavaksi lähes miljoona euroa erityisavustusta, jolla korvataan ylioppilastutkintoon järjestämisestä poikkeusoloissa aiheutuneita lisäkustannuksia. OAJ korostaa, että raha on käytettävä rehtoreille ja opettajille kertyneen lisätyön korvaamiseen.

Opetushallitus asettaa haettavaksi valtionavustuksen, jolla korvataan lisäkuluja, joita koronavirustilanne on aiheuttanut ylioppilastutkinnon järjestämiseen. Syksyn ylioppilastutkinnon lisäkustannuksiin myönnettävä erityisavustus on yhteensä 986 000 euroa.

– OAJ on vaatinut lisääntyvän työmäärän täysimääräistä resursointia. Tämä lisärahoitus on erittäin tarpeellinen ja tervetullut, sanoo erityisasiantuntija Tuomo Laakso OAJ:stä.

Ylioppilastutkintolautakunta tiivisti viime kevään ylioppilaskokeen aikatauluja koronatilanteen takia ja myös mahdollisti kokeiden osin maksuttoman uusimisen syksyllä.

Muutosten seurauksena kokeiden uusimismäärä lisääntyi, jolloin kokeiden alustava arviointi ja hallinnollinen työ aiheuttivat lisäkustannuksia.

Rahat ohjattava opettajille ja rehtoreille

OAJ korostaa, että valtionavustusrahat on ohjattava lisätyön korvaamiseen niille opettajille ja rehtoreille, joiden työmäärää ylioppilaskokeiden muutokset ovat lisänneet.

Nyt on tärkeää, että koulutuksenjärjestäjät hakevat tätä lisärahoitusta ja sen kohdentamisesta oppilaitostasolle sovitaan. OAJ ohjeistaa luottamusmiehiä lähiviikkoina. Paikallisesti pitää varmistaa, että resurssi kohdentuu oikeaan osoitteeseen eli opettajien ja rehtoreiden työhön.

Uudistukset kasvattaneet työkuormaa jo vuosia

OAJ on pitänyt esillä ylioppilastutkinnon järjestämisen työkuorman kasvua ja vaatinut lisätyön korvaamista rehtoreille ja opettajille.

Ylioppilastutkinnon työkuorma on jo pitkään lisääntynyt useiden eri uudistusten myötä, ja koronaviruspandemiasta johtuvat poikkeusolot ovat kärjistäneet tilanteen. On syntynyt asetelma, jossa työtä lisätään, mutta sen korvaamiseen ei ole osoitettu rahoitusta.

OAJ on saanut asiasta paljon yhteydenottoja opettajilta ja rehtoreilta.

Nyt haettavaksi asetettu avustus on osoitettu syksyn 2020 tutkintoon liittyvään työhön. Myös ensi keväälle on YTL:n määräyksellä lisätty koepäiviä, ja kokeita suoritetaan oletettavasti lukumääräisesti paljon myös ensi vuonna. Nämä muutokset on huomioitava myös tulevissa rahoituspäätöksissä.

Teksti: Heta Lievonen
Kuva: Leena Koskela