• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n valtuusto kokoontuu – turvallisuuteen satsattu paljon

17.08.2020 - 09.20 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n valtuutettu Tuulikki Hentilä sai ilmoittautumisen yhteydessä kasvomaskeja ja käsidesiä. Hän painottaa jokaisen vastuuta kantaa huolta turvallisuudesta.

Valtuuston kevätkokous alkaa tänään Helsingissä. Kokousjärjestelyissä on otettu huomioon korona-epidemiaan liittyvät turvallisuussuositukset. Istumaetäisyyksiä on väljennetty, ja valtuutetut käyttävät kasvomaskeja. Edessä on isoja päätöksiä. Valtuutetut muun muassa linjaavat järjestön uudesta strategiasta.

OAJ:n valtuusto kokoontuu hallituksen päätöksen mukaisesti lähikokoukseen 17.–19. elokuuta OAJ:n Valopihalle. Kokoukseen ei ole mahdollista osallistua etäyhteydellä, mutta kokous on järjestetty terveys- ja turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

– OAJ pyrkii ottamaan järjestelyissä huomioon kaikki valtiovallan suositukset. Poikkeuksellisessa tilanteessa esimerkiksi edunvalvonta- ja järjestöasioiden katsaukset on videoitu ennakkoon pohjustamaan niistä käytäviä keskusteluja, erityisasiantuntija Pekka Silkosuo järjestöpalveluista kertoo.  

Jokaiselle omat kasvomaskit ja käsidesit

Etäisyyksistä pyritään huolehtimaan heti kokouksen alusta lähtien. Kokousedustajat ilmoittautuvat kahdessa eri pisteessä, jossa he saavat kasvomaskit ja henkilökohtaisen käsidesipullon. Käsidesiä on saatavilla myös kokoustilojen edustalla. Maskin käyttöä suositellaan jo kokoukseen matkustettaessa.

Kokousjärjestelyt on laadittu niin, että siirtymiä eri kokoustilojen välillä olisi mahdollisimman vähän. Istumajärjestys on väljä, ja väljyyttä lisää se, että toimiston väki seuraa kokousta Teamsin välityksellä omissa etätyöpisteissään.

Valtuutetut ruokailevat omissa ryhmissään portaittain ja äänestävät sähköisesti tekstiviestisovelluksella. Valiokuntien kokoukseen valtuutetut osallistuvat Teamsin välityksellä.

– Tilanne on huolestuttava ja pitää ottaa vakavasti, mutta ylimääräiseen panikointiin ei ole syytä. Täytyy olla tarkka ja jokaisen kantaa vastuuta esimerkiksi turvaväleistä, OAJ:n valtuutettu Tuulikki Hentilä sanoo.

Hän saapui kokoukseen Kuusamosta ja edustaa yleissivistäviä opettajia.

– Valtuustossa on edessä monta pitkää päivää, mutta on mukavaa olla paikalla. Näkee tuttuja ja pääsee päättämään tärkeistä asioista.

Jäsenten työhyvinvointi vahvasti esillä

Kokouksen esityslistalla on muun muassa OAJ:n uuden strategian hyväksyminen, ammattijärjestötoiminnan uudistamisprojektin käsittely sekä työhyvinvointia edistävän rahaston perustaminen. Strategian valmisteluun on osallistettu jäseniä laajemmin kuin koskaan aikaisemmin.

– Kaikki strategiaan kirjattu perustuu jäsenten näkemyksiin, joita on kerätty eri tilaisuuksissa ja verkkokeskusteluissa. Myös valtuutettujen aiemmissa käsittelyissä antamat evästykset on otettu huomioon. Kevään 2020 aikana strategiaa on viimeistelty hallituksessa, puheenjohtajistossa, OAJ:n johtoryhmässä sekä toimikunnissa ja valtuusto­ryhmissä, Silkosuo kertoo.

Strategian yksi kehittymislupauksista on jäsenten työhyvinvoinnin edistäminen. Siksi valtuusto keskustelee työhyvinvointirahaston perustamisesta. Tarkoitus on, että rahasto myöntää varoja työhyvinvoinnin, työturvallisuuden ja työsuojelun kehittämishankkeisiin ja koulutukseen.

Järjestölle uusi hallitus ja valtuustolle puheenjohtajat

Ensimmäisenä kokouspäivänä valitaan uusi valtuuston puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa. Uusi hallitus valitaan tiistaina. Kaikkien valittavien luottamushenkilöiden toimikausi alkaa heti valintakokouksen päätyttyä ja kestää kevätkokoukseen 2022 saakka.

 

Teksti: Maija-Leena Nissilä, Heikki Pölönen

Kuva: Heikki Pölönen