• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n valtuusto päätti toimintasuunnitelmasta ja järjestöuudistuksen jatkosta

19.11.2020 - 18.31 Uutinen
Kuvituskuva

Suuntaviivat tuleville vuosille on taas linjattu. OAJ:n valtuusto hyväksyi syyskokouksessaan muun muassa järjestön toimintasuunnitelman. Valtuuston etäyhteyksin pidetty kokous päättyi torstaina 19. marraskuuta.

Opetusalan henkilöstön jaksaminen, korona ja järjestöuudistus puhuttivat tänään päättyneessä OAJ:n syysvaltuuston kokouksessa. Niihin liittyivät myös useimmat kokouksessa annetut ponsiesitykset.

Toimintasuunnitelmasta päätettiin jo ensimmäisenä kokouspäivänä. OAJ:n strategiaan perustuvassa suunnitelmassa on tavoitteet koko järjestön toiminnalle vuosiksi 2021–2022.

Toimintasuunnitelmaan on kirjattu tavoitteita muun muassa jäsenten palkkauksellisen aseman parantamisesta palkkaohjelmilla. Keskeisessä osassa ovat myös jäsenten työnhyvinvoinnin parantaminen sekä perusjäsenten osallistumismahdollisuuksien lisääminen OAJ:n toiminnassa.
Toisena kokouspäivänä vedettiin suuntaviivat järjestörakenteen uudistukselle ja päätettiin ensi vuoden talousarvio.

Järjestöuudistus jatkuu

Valtuusto sai päätettäväkseen myös kaksi vuotta kestäneen järjestöuudistusprojektin seuraavat stepit. Tulevan kevään kokouksessa hallitus esittelee valtuustolle konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joilla voidaan keventää esimerkiksi hallinnollisia tehtäviä ja varmistaa paikallistason toiminnan kohdentuminen parhaalla tavalla jäsenten hyväksi.

Lisäksi valtuusto valtuutti hallituksen selvittämään nykyisten valtakunnallisten piirien ja valtakunnallisten yhdistysten tehtävät ja roolit OAJ:n organisaatiossa. Hallitus sai valmisteltavakseen tarvittaessa myös mahdolliset toimintapa- ja sääntömuutokset.

Uudistuksesta käytettiin useita puheenvuoroja, ja siitä annettiin yhteensä kahdeksan ponsiesitystä. Valtuutettujen suurimpana huolena oli muun muassa valtakunnallisten ja paikallisten yhdistysten aseman turvaaminen. Tärkeimpänä asiana esiin kuitenkin nostettiin jäsenistön etu, josta valtuutetut muistuttivat evästäessään hallitusta.

Muutos järjestön sääntöihin

Syysvaltuusto päätti myös muuttaa OAJ:n sääntöjä, jotta valtuuston kokous on jatkossakin mahdollista pitää etäyhteyksin. Esityslistalla oli myös puheenjohtajan valinnan ajankohdan siirto valtuustokauden puoliväliin. Valtuutetuista ainoastaan yksi kolmasosa oli muutoksen kannalla. Sääntömuutos olisi vaatinut kahden kolmasosan äänienemmistön.

Valtuuston syyskokous pidettiin etäyhteyksin 18.–19. marraskuuta.

Teksti: Milla Eronen