• Opettaja-lehti logo
 • OAJ-areena logo

Opettaja, kerro kokemuksistasi poikkeusoloissa – ”jokainen vastaus on arvokas”

02.04.2020 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Miten opetus poikkeusoloissa ja etänä on sujunut? Mikä on toiminut, mikä on tökkinyt? OAJ kerää huhtikuun puoliväliin auki olevalla kyselyllä opettajien kokemuksia poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä. Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Koronaviruksen myötä valtaosa opetuksesta annetaan muuten kuin lähiopetuksena ainakin toukokuun puoliväliin saakka.

Tilanne on uusi, ja siihen on jouduttu reagoimaan todella nopeasti. Tämä on ennennäkemätön haaste myös OAJ:n jäsenkunnalle. Heidän kokemuksiaan poikkeusjärjestelyistä OAJ selvittää nyt kyselyillä.

Jokainen vastaus on arvokas

Toiveena on, että mahdollisimman moni OAJ:n jäsen innostuu vastaamaan ja että tuloksia saadaan kaikilta koulutusasteilta.

– Opettajat toimivat poikkeustilanteessa eturintamassa, ja käytännössä vain heillä on todellinen ja ajantasainen tieto opetuksen arjesta. Siitä, miten opetus on järjestetty, miten järjestelyt toimivat ja millaisia vaikutuksia järjestelyillä on opettajien työhön ja toisaalta oppijoiden oppimiseen, OAJ:n kehittämispäällikkö Jaakko Salo sanoo.

Käytännössä vain opettajilla on todellinen ja ajantasainen tieto opetuksen arjesta.

Kyselyllä kartoitetaan myös esimerkiksi sitä, miten poikkeusjärjestelyt ovat vaikuttaneet opettajien työmäärään ja hyvinvointiin.

Salo vakuuttaa, että jokainen vastaus on arvokas ja auttaa OAJ:tä jäsenten edunvalvonnassa.

– Ymmärrämme, että tilanne on kaikille kuormittava. Kyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista, mutta jokainen opettajilta saamamme vastaus on arvokas. Kyselyyn vastaaminen sujuu nopeasti, ja olemme hyvin kiitollisia kaikista saamistamme vastauksista.

Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen oma kysely

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ovet pidetään lapsille auki myös poikkeusoloissa. Vanhempia on tosin pyydetty pitämään myös pienet lapset kotona, jos suinkin mahdollista.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa työskenteleville jäsenille OAJ on tehnyt oman kyselyn, joka pureutuu heidän kokemuksiinsa työn arjesta.

– Olemme saaneet varhaiskasvatuksen opettajilta ja päiväkodin johtajilta paljon viestejä. Jäsenet ymmärtävät tärkeän roolinsa poikkeustilanteessa ja ovat siihen valmiita, mutta ymmärrettävästi heillä on myös paljon huolia. Kyselyn tulokset auttavat meitä edistämään hyviä käytäntöjä ja puuttumaan huonoihin, OAJ:n erityisasiantuntija Auli Setälä sanoo.

Vastaa kyselyyn viimeistään 15.4.!

 • Työskenteletkö opettajana perusopetuksessa, lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa, korkeakoulussa, vapaassa sivistystyössä tai taiteen perusopetuksessa? Vastaa sinulle suunnattuun kyselyyn tästä.

 • Työskenteletkö opettajana tai päiväkodin johtajana varhaiskasvatuksessa tai esiopetuksessa? Vastaa sinulle suunnattuun kyselyyn tästä.

Tästä on kyse

 • OAJ lähettää kyselyn sähköpostipoiminnalla 2000:lle varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa työskentelevälle sekä 4000:lle muilla koulutusasteilla työskentelevälle jäsenelle. Jos sait kyselyn sähköpostiisi, toivomme, että vastaat sähköpostiisi tulleen henkilökohtaisen linkin kautta.
 • Sähköpostilla lähetetyn kyselyn lisäksi vastauksia kerätään verkon kautta avoimella linkillä, jonka välityksellä kaikki opettajat voivat tuoda kokemuksensa esiin. Näin pyritään saamaan mahdollisimman kattava kuva poikkeusjärjestelyistä.
 • Kaikki kyselyyn annetut tiedot ovat ehdottoman luottamuksellisia. Vastaamalla kyselyyn annat suostumuksesi siihen, että voimme hyödyntää vastauksiasi tehdessämme kyselystä julkaisuja, esityksiä ja raportteja. Kyselyn tuloksista ei yksittäistä vastaajaa pysty tunnistamaan.

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

 • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
 • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
 • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
 • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!