• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opetusministeri: Lomauttajakunnalta voidaan periä takaisin valtionosuuksia

06.03.2020 - 16.05 Uutinen
Kuvituskuva
Opetusministeri linjaa Outi Alanko-Kahiluodolle antamassaan vastauksessa selvästi, että lomauttajakunnilta voidaan periä takaisin valtionosuuksia.

Opetusministeri muistuttaa, että jos lomauttajakunnat eivät hoida tehtäviään, niiltä voidaan periä takaisin perusteetta maksettuja valtionosuuksia. OAJ:n mielestä säästöjä hakevien kuntapäättäjien kannattaakin jättää keinovalikoimasta opetustoimen ja opiskeluhuollon lomautukset. Ne eivät tuo säästöjä eikä niitä käytännössä voi toteuttaa rikkomatta lakia.

Jos kunta on saanut perusteettomasti valtionosuutta, on valtiovarainministeriön määrättävä liikaa saatu määrä palautettavaksi korkojen kera.

Näin toteaa opetusministeri Li Andersson (vas) vastauksessaan kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon (vihr) kirjalliseen kysymykseen.

  • Voit lukea opetusministerin vastauksen täältä.

Alanko-Kahiluoto penäsi kysymyksessään, mitä ministeriö aikoo tehdä sille, että kunnat tekevät lomautuspäätöksiä, joissa kasvatus- ja opetustoimea koskevat lomautusjärjestelyt toteutetaan tavoilla, jotka aluehallintovirastot ovat todenneet vuosi toisensa jälkeen lainsäädännön vastaisiksi.

Lomautukset eivät pelasta kuntataloutta

OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto on tyytyväinen ministerin selvään linjaan. Myös aiemmin Li Andersson on pitänyt esillä samaa kuin OAJ: lomautuksilla saadaan harvoin aikaan toivottuja säästöjä.

Tuomisto seuraa OAJ:ssä kuntien lomautustilannetta ja ohjeistaa paikallisyhdistysten toimijoita ja luottamusmiehiä siitä, kuinka lomautuksia vastaan voidaan taistella.

– Ministeri nostaa vastauksessaan esiin sen, että kunnalta voidaan periä takaisin perusteettomasti maksettuja valtionosuuksia. On päivänselvää, että esimerkiksi Kouvolassa ei perusopetuslain velvoitteet täyty, jos kaupunki toteuttaa suunnittelemansa massiiviset opettajien lomautukset. Kouvolan päättäjät ovatkin osoittaneet piittaamattomuutta siitä, toteutuvatko lasten ja nuorten oikeudet, Tuomisto sanoo.

On päivänselvää, että esimerkiksi Kouvolassa ei perusopetuslain velvoitteet täyty, jos kaupunki toteuttaa suunnittelemansa massiiviset opettajien lomautukset.

Hän tietää monen kunnan painivan talousvaikeuksien kanssa, mutta muistuttaa, että lomautukset eivät korjaa talousongelmia.

– Kouvolan kuntapäättäjät paikkaavat lomauttamalla omaa kyvyttömyyttään tehdä tarvittavia palveluverkkopäätöksiä. Onneksi kuntavaaleihin on enää reilu vuosi, ja kouvolalaisilla on mahdollisuus laittaa päättäjät vaihtoon.

Ministeri veti maton lomautussuunnitelmien alta

Ministeri muistutti vastauksessaan aluehallintovirastojen roolista. Niillä on oikeus ottaa oma-aloitteisesti tutkittavaksi, onko koulutuksen järjestäjä järjestänyt opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuollon lain edellyttämällä tavalla.

Tuomiston mukaan kuntien kannattaisi tutustua avien ratkaisuihin jo ennen lomautuspäätöksiä. Se olisi vielä tehokkaampi tapa varmistaa, että opetus ja opiskeluhuolto hoituvat lain edellyttämällä tavalla.

– Avien uhkasakot sekä valtionosuuksien takaisinperimiset koskevat yhtä lailla opetustoimea kuin opiskeluhuoltoa. Sanktiot pitäisi laittaa tulille heti, jos kunta lomauttaa laittomaksi todetulla tavalla.

Avien uhkasakot sekä valtionosuuksien takaisinperimiset koskevat yhtä lailla opetustoimea kuin opiskeluhuoltoa. Sanktiot pitäisi laittaa tulille heti, jos kunta lomauttaa laittomaksi todetulla tavalla.

Lakia on lomautuksissa liki mahdotonta noudattaa

OAJ on koonnut listaa lomautusjärjestelyistä, jotka aluehallintovirastot ovat todenneet laittomiksi tai lain kanssa ristiriitaisiksi.

– Kun listaa katsoo, on ilmiselvää, että sivistystoimen johto ja rehtorit ovat mahdottoman tehtävän edessä, jos kuntapäättäjät velvoittavat heidät toteuttamaan lomautuksia. Sitä ei voi tehdä rikkomatta lakia ja oppijoiden oikeuksia. Siksi lomautukset on parempi unohtaa kokonaan, kun pohditaan säästökohteita, Tuomisto toteaa.

Näin avi on linjannut lomautusjärjestelyistä:
  • Oppitunteja ei voida jättää pitämättä. Jos jätetään, ne pitää korvata myöhemmin.
  • Alakoulun oppilaat eivät voi työskennellä usean työpäivän ajan siten, että sijaistava opettaja vaihtuu tunneittain. Luokanopetukseen kuuluu oman opettajan kokonaisvaltainen kasvatuksellinen ja opetuksellinen tuki sekä vuorovaikutus oppilaan ja opettajan välillä.
  • Opetusryhmät eivät voi olla liian suuria. Oppijoille pitää taata opetussuunnitelman mukainen opetus ja turvallinen opiskeluympäristö. 
  • Kaksi opetusryhmää ei voi toimia yhden yhteisen opettajan johdolla erillisissä tiloissa.
  • Oppilaiden välituntivalvontaa ei voida vähentää.
  • Oppilaanohjausta, tukiopetusta ja erityisopetusta ei voida jättää antamatta.
  • Vastuuta oppilaiden turvallisuudesta huolehtimisesta ei voida antaa koulun ulkopuolisille henkilöille.

Lue lisää aiheesta!

  • Mitä lomauttaminen tarkoittaa? Entä miten lomautus vaikuttaa opetuksen järjestämiseen? Vastauksia moneen kysymykseen löytyy OAJ:n työelämäoppaasta!

Teksti: Heikki Pölönen

Kuvat: Leena Koskela ja Jarkko Mikkonen