• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pohjoisen alueasiamiehet seuraavat neuvotteluja odottavaisina

01.02.2020 - 10.57 Uutinen
Kuvituskuva
Marko Bohm ja Ville Tertsunen kävivät kaverikuvassa OPI-päivillä Oulussa.

Pohjois-Suomessa seurataan rauhallisin mielin opetusalan sopimusneuvotteluja. Näin kertoivat OPI-päivien OAJ-osastolla Oulussa päivystäneet kokeneet alueasiamiehet Ville Tertsunen ja Marko Bohm.

Ville Tertsunen tukee työssään Pohjois-Pohjanmaan ja Marko Bohm Lapin alueen luottamusmiehiä ja OAJ:n paikallisyhdistyksiä.

– Seurataan kaikessa rauhassa, mitä opetusalan neuvotteluista on odotettavissa. Alueyhdistys antaa apua ja neuvoo paikallisyhdistyksiä, jos kun sitä kevään mittaan tarvitaan esimerkiksi järjestövalmiudessa, Tertsunen muotoilee.

– Varhaiskasvatuksen sopimusalueen kohtaloa katsotaan nyt tarkasti. Toteutuuko vihdoin ikiaikainen toive varhaiskasvatuksen opettajien siirrosta samaan sopimukseen muiden opettajien kanssa? Tästä aiheesta myös keskustellaan vilkkaasti, varhaiskasvatustaustainen Bohm sanoo.

Tertsusella ja Bohmilla on kaksi huolenaihetta yli muiden. Toinen liittyy kuntiin. Kuntatatalous on heikentynyt, ja myös yhteistoiminta onnahtelee siellä täällä. Miehiä huolestuttaa myös opettajatilanne ja paikoin epävarmat työnäkymät.

– Rovaniemelle haettiin äskettäin matematiikan opettajaa, mutta oli vain yksi pätevä hakija. Kukaan ei tunnu tietävän, missä hakijat ovat. Kyse on kuitenkin Lapin keskuskaupungista. Varhaiskasvatuksesta puuttuu päteviä opettajia lähes jokaisesta kunnasta, samoin erityisopetuksesta. Rovaniemellä yhä useampi lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen. Se on myönteistä, mutta kaupunki ei osannut varautua siihen ja nyt tehdään hätäratkaisuja, Bohm kuvailee.

– Oulun alueella taas päteviä opettajia riittää, tosin ei kuitenkaan erityisopettajia. Mitä kauemmaksi Oulusta mennään, sitä vähemmän hakijoita. Opettajankoulutuksen lopettaminen Kajaanissa alkaa nyt todellakin näkyä. Kauempana Oulusta ollaan jo kiikunkaakun-tilanteessa.

– Myös lukioiden kohtalo mietityttää. Pienten kuntien olisi järkevää miettiä lukioyhteistyötä muiden kuntien kanssa, mutta miten silloin turvataan yläkoulun opetus, Tertsunen kysyy.

Yt-neuvottelut tuttuja Lapissa

Kemijärvellä käydään parhaillaan yt-neuvotteluja, kun taas Rovaniemellä ne ovat jo takana päin. Meri-Lapin alue saattaa olla seuraava yt-alue. Myös Sodankylässä on meneillään yt-neuvottelut.

Kemijärven tilanne kertoo paljon. Kaupunki hakee 50 henkilötyövuoden vähennystä. Koulujen lukumäärä on noussut jälleen keskusteluun. Oppilasmäärät ovat vähäiset.

– Pohjois-Pohjanmaalla organisaatiomuutoksia valmistellaan kahteen vastakkaiseen suuntaan. Joissakin kunnissa yhden rehtorin vastuulle halutaan sälyttää useampia kouluja, mutta on niitäkin, jotka purkavat mallia, jossa yksi johtaja vastaa useasta yksiköstä. Kokemuksista on opittu, Tertsunen toteaa.

Yhteistoiminnan kangertelu huolestuttaa Tertsusta. Ongelmaan törmätään useammassa kunnassa.

– Valitettavasti esimerkiksi valmistelutyötä tehdään yhä salassa, ja asiat esitellään vasta valmiina. Ei ymmärretä, mikä hyötyä aidosta yhteistoiminnasta olisi. Siinä meillä on työmaata, Tertsunen huokaa.

Teksti: Heikki Sahlman

Kuva: Markku Heinonen, Seppälän koulukuvat

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!