• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Puolueet hakevat jo ehdokkaita kuntavaaleihin – OAJ kannustaa mukaan!

12.02.2020 - 14.56 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n erityisasiantuntija Pauliina Viitamies muistuttaa, että kunnissa tehtävät päätökset vaikuttavat esimerkiksi tuntikehykseen, työpaikkojen määrään, työtiloihin, työvälineisiin ja työssäjaksamiseen.

Moni OAJ:n jäsenten työhön konkreettisesti vaikuttava päätös tehdään kunnissa. Siksi OAJ kannustaa ensi kuntavaaleissa ehdolle jokaista, joka haluaa puolustaa laadukasta opetusta. Kokosimme listan eduskuntapuolueista, jotka etsivät jo nyt ehdokkaita.

Suurin osa eduskuntapuolueista on jo alkanut etsiä ehdokkaita keväällä 2021 pidettäviin kuntavaaleihin.

Myös OAJ:ssä valmistelut ovat jo pitkällä. Erityisasiantuntija Pauliina Viitamies on vahvasti sitä mieltä, että varhaiskasvatuksen ja koulutuksen kannalta kuntavaalit ovat vaaleista tärkeimmät.

– Kunnissa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat konkreettisesti jäsentemme työhön, hyvässä ja pahassa. Päätökset vaikuttavat niin tuntikehykseen, työpaikkojen määrään, työtiloihin, työvälineisiin kuin työssäjaksamiseen, Viitamies luettelee.

Kuntapäättäjät linjaavat myös esimerkiksi opettajien täydennyskoulutuksesta, työnohjauksesta ja mentoroinnista. Samaten siitä, maksetaanko koko vuoden työn tekeville sijaisille palkka myös kesältä vai päättyykö palkanmaksu kevätjuhlaan.

Heitä valitaan myös koulutuskuntayhtymien päättäviin elimiin ja edustajiksi osakeyhtiöinä toimivien ammattikorkeakoulujen hallintoon. Kuntapäättäjät pystyvät vaikuttamaan laajasti koko koulutuskenttään.

OAJ kannustaa ehdolle

Jotta kunnissa tehdään viisaita päätöksiä, tarvitaan OAJ:n mielestä päättäjiksi ihmisiä, jotka ymmärtävät opetustyön arvon.

Tällä hetkellä OAJ:läisiä kuntapäättäjiä on kaikkiaan reilut 700. Viitamies toivoo, että määrä kasvaa tulevissa vaaleissa entisestään.

– Koulutus ja varhaiskasvatus ovat kunnan päätehtäviä, ja ne korostuvat entisestään, jos ja kun maan hallituksen kaavailema sote-uudistus toteutuu. Siksi kannustan OAJ:läisiä sankoin joukoin lähtemään ehdolle kuntavaaleissa ja miettimään, onko lähipiirissä napakoita ja koulutusmyönteisiä ehdokkaita, Viitamies rohkaisee.

OAJ:stä tukea vaaleihin

Ensi syksynä OAJ julkaisee oman kuntavaaliohjelmansa, ja paikallis- ja alueyhdistykset tekevät läpi Suomen töitä pitääkseen esillä koulutuksen ja varhaiskasvatuksen merkitystä.

OAJ:n verkkosivustolle rakennetaan jo tämän kevään aikana oma osio, josta ehdokkaat saavat tukea ja neuvoja vaalikampanjaansa.

Lue lisää kuntien koulutuspolitiikasta!

Nämä eduskuntapuolueet hakevat jo ehdokkaita

Koostimme aakkosjärjestykseen listan eduskuntapuolueista, jotka julkisilla verkkosivuillaan hakevat jo kuntavaaliehdokkaita. Tutustu oman puolueesi sivuihin ja lähde ehdolle!

Listan kaikista Suomen puolueista löydät täältä!

Teksti: Heikki Sahlman, Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela