• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Rehtoreilta kiitosta opettajille ja kehotus armollisuuteen – ”kukaan ei ole töissä 24/7”

24.03.2020 - 14.00 Uutinen
Kuvituskuva

Poikkeusoloissa korostuu rauhallisen, jämäkän ja inhimillisen johtamisen merkitys. Myös armollisuus itseään kohtaan on tärkeää, toteavat Suomen Rehtorien puheenjohtaja Antti Ikonen ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opettajat ovat koronavirusepidemian vuoksi joutuneet pika-aikataululla laittamaan työrutiinejaan uusiksi. Kovilla ovat myös rehtorit. Heidän työnsä merkitys opettajien tukena ja töiden organisoijina on poikkeusoloissa erityisen suuri.

Suomen Rehtorien puheenjohtaja Antti Ikonen toteaa, että tilanteesta viestiminen ja turvallisen ilmapiirin luominen on nyt tärkeää. Samoin kyky organisoida töitä muutosten keskellä.

– Poikkeusoloissa korostuvat rehtoreille muutenkin tärkeät ominaisuudet, eli rauhallisuus, jämäkkyys ja inhimillisyys, Ikonen sanoo.

Hän hehkuttaa sitä, miten hienosti opettajat ovat korostaa työn rajaamisen merkitystä.

– Olen saanut rehtoreilta eri puolilta maata valtavasti viestejä siitä, että opettajat ovat hoitaneet työnsä poikkeusoloissa todella hienosti. Siitä suuri kiitos! Rehtorit ovat kuitenkin myös huolissaan opettajien jaksamisesta. Jotta kukaan ei uuvu, on tärkeää pitää jokaisella työpaikalla jatkuvasti esillä sitä, että kukaan meistä ei ole töissä 24/7, eivät opettajat eivätkä rehtorit, Ikonen sanoo.

Jotta kukaan ei uuvu, on tärkeää pitää jokaisella työpaikalla jatkuvasti esillä sitä, että kukaan meistä ei ole töissä 24/7, eivät opettajat eivätkä rehtorit.

Samaa korostaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. 

– Opettajien tilanne on ollut paljon esillä julkisuudessa, mutta toivon, että kaikki ymmärtävät myös, miten vaikeassa tilanteessa esimiehet kaikilla koulutusasteilla ovat. Jokainen opettaja ja esimies tekee tässä tilanteessa parhaansa, ja sen pitää riittää. Tämä ei ole pikajuoksu vaan maraton, ja voimia pitää jättää myös tuleviin koitoksiin. 

 

Poikkeusolot synnyttävät uutta

Antti Ikonen toi tänään rehtoreilta koottuja terveisiä Luukkaiselle ja OAJ:n esimiestiimiä vetävälle Niku Tuomistolle

Palaveri hoidettiin tietenkin etänä. Pyrkimys rajoittaa fyysisiä kontakteja edellyttää uusien toimintatapojen luomista niin järjestötoiminnassa kuin opetuksessa.

Ikonen kiittää opettajia luovuudesta vaikeassa tilanteessa.

– Ikävä tilanne on tuonut myös paljon positiivista. Työyhteisöihin se on tuonut uudenlaista tiimityöskentelyä sekä halua oppia uutta ja jakaa omaa osaamista. Koulujen työyhteisöt kaikkialla Suomessa ovat osoittaneet upeaa luovuutta ja vaikeiden tilanteiden sietämistä, Ikonen kertoo.

Koulujen työyhteisöt kaikkialla Suomessa ovat osoittaneet upeaa luovuutta ja vaikeiden tilanteiden sietämistä.


Myös rehtorit kaipaavat tukea

Luovuus vie poikkeusoloissa pitkälle mutta ei yksin riitä. Kun valtioneuvosto on kertonut uusista opetusta koskevista linjauksistaan, aikaa niiden toteuttamiseen on ollut todella vähän. 

– Opettajat tarvitsevat tässä tilanteessa selkeitä ohjeita omalta esimieheltään, mutta myös rehtorit kaipaavat selkeitä linjauksia, joiden pohjalta voidaan luoda järkeviä ohjeistuksia, Ikonen sanoo.

Tärkeää on myös hyväksyä se, että poikkeusoloissa kaikkea ei voida tehdä samalla tavalla kuin normaalisti.

– Esimerkiksi dokumentointi- ja raportointivelvoitteiden vaatimuksia on nyt vaan pakko kohtuullistaa.

Esimerkiksi dokumentointi- ja raportointivelvoitteiden vaatimuksia on nyt vaan pakko kohtuullistaa.

Päättäjien lisäksi rehtorit kaipaavat myös ammattijärjestöltä ja koulutuksen järjestäjältä konkreettisia neuvoja työnsä tueksi.

– Kaikki epämääräisyys kuormittaa rehtoreita ja opettajia. Siksi tarvitsemme poikkeusoloissa johtamisen tueksi paljon neuvoja ja vastauksia esimerkiksi lainsäädäntöön liittyviin kysymyksiin, onpa kyse direktio-oikeudesta tai riskiryhmiin kuuluvien työntekijöiden tehtävistä, Ikonen toteaa.

 

OAJ:n esimiestiimi tukee ja vastaa

OAJ:ssä kehittämispäällikkönä työskentelevä Niku Tuomisto vakuuttaa, että järjestön esimiestiimi on myös poikkeusoloissa rehtoreiden ja muiden OAJ:läisten johtotehtävissä työskentelevien tukena. 

– OAJ:n edunvalvontapalveluissa tuemme jäseniä kaiken aikaa. Vastaamme kysymyksiin ja huoliin sitä mukaan, kun saadaan uutta lainsäädäntöä tai havaitaan työnantajien ylilyöntejä toiminnassaan. Jo nyt on havaittu, että osalla työnantajista on esimerkiksi lomautusten ja yt-menettelyn perusasiat aivan hukassa. Näihin puutumme paikallisyhdistysten ja luottamusmiesten kanssa tiukasti, Tuomisto sanoo.

Lue lisää
  • OAJ:n esimiestiimi tukee johtotehtävissä olevia jäseniä. Tiimin yhteystiedot löydät täältä. 
  • Yhteistoimintamenettelyn perusteista voit lukea OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta. 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela