• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Saarikko: Syksyllä käynnistetään selvitys opettajarekisteristä

05.10.2020 - 18.38 Uutinen
Kuvituskuva
Tiede- ja kulttuuriministeri kertoi aloittavansa selvityksen opettajarekisteristä. Arkistokuva.

Opettajien juhlassa kuultiin tänään paljon kiitoksia ja hehkutusta opettajille, joiden arvoa koko yhteiskunnalle koronakevät on konkretisoinut. Lisäksi kuultiin uutinen: tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi käynnistävänsä selvitystyön OAJ:n pitkään peräämästä opettajarekisteristä.

Ylpeys, rohkeus, armollisuus ja joustavuus – muun muassa nämä ominaisuudet nousivat esiin, kun Maailman opettajien päivän kunniaksi järjestetyssä juhlassa hehkutettiin opettajien osaamista ja työn merkitystä.
 
Opetus- ja kulttuuriministeriön, OAJ:n ja muiden järjestöjen yhteisjuhlassa puhunut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko totesi opettajien työn ja ammatin merkityksen tulleen koronakriisin aikana konkreettisesti esille.
 
– Kevät oli opettajien sitoutuneisuuden voimannäyte. Olette arjen supersankareita, Saarikko sanoi.

Syksyllä käynnistyy selvitystyö opettajarekisteristä

Ministeri Saarikko totesi, että nyt on hyvä hetki pohtia, miten opettajuutta ja opettajien asemaa yhteiskunnassa voitaisiin vahvistaa pidemmälläkin tähtäimellä.
 
Yksi vaihtoehto tähän on Saarikon mukaan opettajarekisterin käyttöönotto.
 
– Tiedän, että OAJ on pitänyt tätä pitkään esillä. Se on keino lisätä opettajan ammatin vetovoimaa, tuoda toimivuutta työmarkkinoille ja kerätä opettajatietoa.

Koska oppettajarekisterin toteuttamismahdollisuuksiin, ylläpitoon ja kustannuksiin liittyy useita näkökulmia ja vaihtoehtoja, Saarikko kertoi pitävänsä aiheellisena lähteä liikkeelle selvittämällä, millainen rekisterin pitäisi olla.

– Tarkoituksenani on tuo selvitystyö käynnistää tämän syksyn aikana, Saarikko sanoi.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on tyytyväinen, että asia nytkähtää eteenpäin.

– Tätä selvitystä on kyllä odotettu vuosia. Hienoa, että tämä lopultakin tapahtuu.

Katso juhla jälkikäteen!

Opettajien juhlassa puheenvuoron piti myös opetusministeri Li Andersson. Myös hän hehkutti opettajien työn merkitystä. Andersson toi juhlaan terveiset myös Eeva ja Martti Ahtisaarelta.

–Opettajuuteen kohdistuu myös monenlaisia muutospaineita, suuria toiveita ja monenlaisia odotuksia. Usein monenlaisia yhteiskunnan ongelmia esitetään ratkaistaistavaksi koulussa ja opettajien toimesta. Tiedän, että monet teistä kokevat, että teidän odotetaan toimivan opettajan lisäksi nuorisotyöntekijöinä ja jopa poliisena. Kouluille ja oppilaitoksille pitää antaa riittävät työkalut vastata moninaisiin haasteisiin, joita esimerkiksi yhteiskunnan eriarvoistuminen tuo tullessaan, Andersson sanoi.

Voit katsoa juhlan jälkikäteen tästä alta.

Isot asiat päätetään lähellä sinua – OAJ julkaisi kuntavaalitavoitteensa

Ennen opettajien juhlaa OAJ julkaisi kuntavaalitavoitteensa ja järjesti paneelin vaalien teemoista. 

Voit tutustua OAJ:n kuntavaalitavoitteisiin täällä ja katsoa paneelin jälkikäteen alta. 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Jarkko Mikkonen