• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sipoo maksumieheksi määräaikaisuuksien ketjuttamisesta

11.05.2020 - 10.45 Uutinen
Kuvituskuva

Hallinto-oikeus velvoitti Sipoon kunnan maksamaan kahdeksan kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen opettajalle, joka oli otettu määräaikaisiin virkasuhteisiin toistuvasti ilman lain mukaista perustetta.

Sipoolaisopettajalle oli annettu kolme perättäistä päätoimisen tuntiopettajan virkamääräystä lukuvuosiksi 2015–2016, 2016–2017 ja 2017–2018. Viikkotyöaika oli vähintään luokanopettajan opetusvelvollisuuden määrä eli 24 opetustuntia.

Kunta oli myös täyttänyt luokanopettajan virkoja ja ottanut myös määräaikaisiin luokanopettajan tai päätoimisen tuntiopettajan virkasuhteisiin useita viranhaltijoita, joiden opetustehtävät ovat pääosin vastanneet hakijan tehtäviä edeltävinä lukuvuosina.

Kunnan menettely osoitti, että luokanopetuksen tarve kunnassa on ollut jatkuva eikä opetus ole ollut järjestettävissä pelkästään vakinaisessa virassa olleiden luokanopettajien työpanoksella. Opettajan tehtävät määräaikaisuuksien aikana olivat jatkuvia ja pysyväisluonteisia eikä epävarmuutta opettajan hoitamien opetustehtävien jatkumisesta ollut olemassa.

–Jos työ on vuosittain jatkuvaa, opettaja on lain mukaan palkattava vakituiseen virkasuhteeseen, johtava lakimies Erkki Mustonen OAJ:stä muistuttaa.

– Jos sinusta tuntuu, että virkasuhdettasi on ketjutettu perusteettomasti, ole yhteydessä luottamismieheesi. Hän on paras asiantuntija selvittämään asiaa ja konsultoi tarvittaessa OAJ:n lakimiehiä, Mustonen neuvoo.

Opettajalle maksettavien korvausten lisäksi Sipoo joutuu maksamaan OAJ:lle 3 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Työelämäoppaassa määräaikaisuuksista

Askarruttaako määräaikaisuus? Haluatko tietää lisää? Tutustu OAJ:n työelämäoppaan tietoihin määräaikaisista virka- ja työsuhteista ja niiden perusteista.

 

Teksti: Eeva Myyrä