• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimukseton tila alkaa – palkka ja työehdot pysyvät ennallaan

31.03.2020 - 17.22 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alan pääsopijajärjestöt pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun kunnan jumiutuneen neuvottelutilanteen ratkaisemiseksi. Järjestöt eivät päässeet sopuun tänään päättyvien virka- ja työehtosopimusten jatkosta. Keskiviikkona alkava sopimukseton tila koskee 76 500 OAJ:n jäsentä. Valtakunnansovittelijan johtaman sovittelun odotetaan alkavan jo lähipäivinä.

Kunnan, valtion, Avaintyönantajien ja Hyvinvointialan sopimusaloilla työskentelevien OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimukset päättyvät tänään tiistaina. Työn tekeminen jatkuu kuitenkin entisin ehdoin, sillä keskiviikkona alkavassa sopimuksettomassa tilassa noudatetaan nyt päättyvien virka- ja työehtosopimusten työehtoja. Palkanmaksu jatkuu normaalisti, ja työtä tehdään samoin kuin tähän asti – nyt korona-aikaan sovelletuin muutoksin. 

Entisten sopimusten noudattaminen perustuu niin sanottuihin jälkivaikutuksiin. Työehtosopimuksia ei koskaan neuvotella alusta loppuun saakka kokonaan uudelleen, vaan edellisiin sopimuksiin tehdään joka neuvottelukierroksella muutoksia ja täydennyksiä.

Miksi suuri osa OAJ:n sopimuksista puuttuu?

OAJ:n neuvottelemia sopimuksia käsitellään useissa neuvottelupöydissä. Lähes kaikissa pöydissä on monta työmarkkinaosapuolta, joiden kesken ratkaisuja haetaan. Esimerkiksi kunnan sopimukset syntyvät monessa osassa. Ensin päätetään niin sanotusta perusratkaisusta, joka määrittää kunta-alan eri sopimusten yhteiset asiat, muun muassa sopimuskauden pituuden ja palkankorotusten tason.

Pääpöydässä istuvat Kuntatyönantajien lisäksi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, johon muun muassa OAJ kuuluu, Julkisen alan unioni JAU sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry, joka on vastikään perustettu alan edellisen neuvottelujärjestö Kohon tilalle.

– Pääpöydässä neuvottelut ovat tällä sopimuskierroksella olleet poikkeuksellisen hankalia monesta eri syystä. Yksi suurimmista kysymyksistä on koko kunta-alan neuvottelujärjestelmää koskevan pääsopimuksen uudistaminen. Hoitoalan järjestöt ovat sen irtisanoneet eikä se ole enää voimassa 1.4.2020 lukien. Tarvitsemme kunta-alalla valtakunnansovittelijan johdolla käytäviä neuvotteluita, ennen kuin sopimuksista on mahdollisuus päästä sopuun, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Muun muassa OAJ:n tavoite varhaiskasvatuksen opettajien siirtämisestä opetusalan sopimukseen on asia, joka riippuu nimenomaan pääsopimusratkaisuista.

– Meidän on tarpeen päästä sovitteluvaiheeseen mahdollisimman nopeasti, jotta uudet sopimukset saadaan valmiiksi ja tilanne vakaaksi myös julkisen sektorin neuvottelurintamalla, Luukkainen sanoo.

OVTES odottaa pääpöydän ratkaisuja

OVTES-sopimuksen, joka koskettaa suurinta osaa jäsenistä, OAJ neuvottelee kahdestaan Kuntatyönantajien kanssa. Sen perustana oleviin kunta-alan yleisiin linjauksiin tarvitaan kuitenkin kunta-alan pääpöydän ratkaisut.

– Vasta kunnan pääpöydän sopimuksen syntymisen jälkeen voimme päättää uudesta OVTES-sopimuksesta. Neuvotteluja OVTESin sisällöstä olemme käyneet koko alkuvuoden, ja kaikki sopimuksen kehittämistavoitteemme, kuten esimerkiksi ammatillisen vuosityöajan määräysten parantaminen, ovat ilman muuta yhä asialistalla, sanoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Sivistan uudet sopimukset voimaan 1.4.

Sopimukseton tila ei koske Sivistystyönantajien sopimusaloilla työskenteleviä. Viime viikolla solmittuja Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten sekä yliopistojen ja harjoittelukoulujen uusia työehtosopimuksia ryhdytään noudattamaan heti keskiviikosta 1.4. alkaen. Luottamusmiehet viestivät jäsenille sopimuksen yksityiskohdista, ja tietoa on tulossa myös OAJ:n verkkosivuille.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela

OAJ:n tiedote: Opettajien tavoitteet jumissa – kunta-alan neuvottelupöydässä ei edellytyksiä sopimiselle 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!